Newsec växer så in i Norden

Newsec tittar kontinuerligt på nya marknader, säger Björn Lindeborg. Nästa anhalt kan bli Danmark.

Newsec har inlett 2017 med 250 nya medarbetare i Norge.

– Det blir allt viktigare att finnas i alla nordiska länder och kunna erbjuda en tjänst som går tvärs över gränserna eftersom många kunder ser Norden som en marknad, säger Björn Lindeborg, vd för Newsec Nordic Asset Management.

Newsec har de senaste åren vuxit kraftigt på den svenska marknaden. I slutet av förra året blev det klart att företaget köper det största norska förvaltningsbolaget Basale av bostadsföretaget Obos. Nu arbetar nästan 800 personer i bolaget med förvaltning varav 300 i Sverige, 200 i Finland och 280 i Norge.

Kunderna positiva
– Vi har tidigare haft en liten verksamhet i Norge men det är viktigt för oss att bli större för att kunna erbjuda likartade tjänster till våra kunder som har fastigheter på flera håll. Flera av våra internationella kunder tror i princip att Norden är ett land. Alla kunder vi talat med ser positivt på detta.

Många stordriftsfördelar
Newsec befäster därmed sin position som norra Europas ledande bolag inom fastighetsförvaltning.

– Att bli stora är inget självändamål men ger oss de facto många stordriftsfördelar. Vi satsar mycket på utveckling och vår storlek innebär att vi kan ha de bästa systemen och de mest moderna teknikerna. Vi är en attraktiv spelare gentemot leverantörerna som gör att vi tillsammans kan utveckla nya tjänster till nytta såväl för fastighetsägare som hyresgäster och oss själva, säger Björn Lindeborg.

Nya spelare med nya synsätt
Men storleken kräver också en del ödmjukhet.

– Jag säger som Bamse, är man stor måste man vara snäll och inte tro att man kan allt bäst själv. Det dyker upp många nya spelare i branschen med nya synsätt, vi vill gärna lära oss av dem och samarbeta.

Förvaltningen ser i stort sett likadan ut i samtliga länder, förutom att hyreslagstiftningen skiljer sig åt. Men det finns några saker som Björn Lindeborg vill anamma från sina nordiska medarbetare.

Ny teknik och kvalificerad rådgivning
– I Norge är man duktiga på att kombinera förvaltning med kvalificerad ekonomisk och juridisk rådgivning. I Finland är man snabbare än oss att ta till sig ny teknik, mycket tack vare medarbetare som kommit från Nokia.

Newsec tittar kontinuerligt på nya marknader och närmast till hands ligger Danmark där bolaget fortfarande är litet.

– Men det viktigaste är att fortsätta utveckla förvaltningsaffären och ständigt kunna erbjuda nya och bättre tjänster. Det är som med hajen, som ständigt måste vara i rörelse, annars dör man.

Robotar utför flera tjänster
Björn Lindeborg förväntar sig stora förändringar och en mer effektiv förvaltning de närmaste åren med digitaliseringens ökade intåg.

– Inom tre år räknar jag med att vi har robotar som utför flera av våra tjänster. Inte så att de står ute och skruvar i fastigheterna men att de kan göra både ekonomiska och andra uppföljningar effektivare.

Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Förvaltar 16 miljoner kvadratmeter
Newsec förvaltar i dag 16 miljoner kvadratmeter i huvudsakligen Sverige, Norge och Finland. Bolaget har även liten verksamhet i Litauen och Danmark. Ungefär 50 procent av uppdragen utgörs av kontor, 30 procent handel och 20 procent bostäder och logistik. Newsec har totalt 1000 medarbetare varav knappt 800 arbetar med förvaltning.

 

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega