Digitalisering driver hållbarhet hos Fabege

I vår serie Nytänkare samtalar Förvaltarforum denna gång med energistrategen Caroline Ödin på Fabege.

Fabege har under de senaste åren intensifierat sina digitaliseringsinsatser, framför allt inom energiområdet. Vi fick möjlighet att prata med Caroline Ödin, energistrateg på Fabege, om hur digitalisering förändrar fastighetsbranschen och vilka utmaningar och möjligheter som finns framöver.

Hur arbetar Fabege med digitalisering inom energi?
– Mycket av vårt arbete fokuserar på datadrivna, smarta funktioner inom energihanteringen, berättar Caroline. Vi har en projektgrupp där vi blandar olika kompetenser, både från insidan av företaget och externt, med allt från IT-specialister till energiingenjörer. Målet är att inte bara spara kostnader utan även att kunna förutse kostnaderna vid exempelvis effekttoppar, något som kan vara väldigt kostnadsdrivande om det inte hanteras effektivt.

– Ett av de stora digitaliseringsprojekten har varit att utveckla analysverktyg som gör att vi kan följa upp vår solcellsproduktion i realtid, fortsätter hon. Om en solcellsanläggning inte levererar som den ska, kan det annars ta lång tid att upptäcka det eftersom el automatiskt tas från andra källor. Genom att identifiera dessa avvikelser tidigt kan vi både spara pengar och göra vår energiförsörjning mer hållbar. På så sätt hänger energibesparing och hållbarhet intimt samman.

Vilka andra projekt inom digitalisering driver ni just nu?
– Vi har nyligen börjat använda maskininlärning för att kunna prognostisera våra energibehov framåt. Detta är särskilt viktigt när priser på energi, som exempelvis fjärrvärme, ökar kraftigt. Genom att förutse effekttoppar kan vi undvika att kostnaderna skjuter i höjden och samtidigt optimera våra energistrategier.

Hur ser du på framtiden för digitalisering inom fastighetsbranschen?
Caroline ser framför sig en framtid där samarbeten över bolagsgränserna blir allt viktigare.

– I dag utvecklar många fastighetsbolag sina egna system och lösningar, men jag tror att vi kommer se mer samarbete framöver, säger hon. Vi har alla mycket att vinna på att dela insikter och utveckla gemensamma standarder, särskilt när det gäller tekniska lösningar och digitalisering. Trots att vi är konkurrenter, finns det stora fördelar med att arbeta tillsammans i vissa frågor, inte minst när det handlar om hållbarhetsmål.

Vilka utmaningar finns med digitalisering i branschen?
En av de största utmaningarna är att skapa ett gemensamt ”språk” inom branschen, förklarar Caroline.

– Just nu har olika aktörer olika system och benämningar för samma saker, vilket skapar en del förvirring. Vi behöver standardisera hur vi pratar om och hanterar data, både inom våra egna fastighetsbestånd och i samverkan med andra fastighetsägare. Det pågår flera initiativ där fastighetsägare tillsammans arbetar för att utveckla framtida standarder, eftersom detta ligger i allas intresse.

Fabege är fast beslutet att fortsätta på sin digitaliseringsresa och ser den som en avgörande del av både företagets och hela branschens framtid. Som Caroline påpekar, är målet inte bara att spara pengar, utan att också bidra till ett mer hållbart samhälle.

– Energi och hållbarhet är tätt sammanlänkade, avslutar Caroline, och digitaliseringen hjälper oss att effektivisera vårt arbete på ett sätt som var omöjligt för bara några år sedan.
Med fortsatta investeringar i digitala lösningar och en stark tro på samarbete i branschen, siktar Fabege på att leda utvecklingen mot en smartare och mer hållbar framtid.

Caroline skickar stafettpinnen vidare
Innan vi avslutar samtalet vill Caroline skicka stafettpinnen vidare till Johan Sellin, digitaliseringschef på Skandia Fastigheter.

– Johan har många spännande tankar och ett väldigt pedagogiskt sätt att framföra dem. Jag ser fram emot att höra vad han har att säga om digitaliseringens roll inom fastighetsbranschen och hur han ser på framtida utveckling.

Text: Thomas Hallberg
thomas.hallberg@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega