Poseidon vill få bort sopslarvet – forskare föreslår åtgärdslista

Framtidenkoncernens hyresgäster behöver bli ännu bättre på att hantera sina sopor. Nu steppar bostadsbolagen, varav Poseidon är ett av dem, upp och tar hjälp av forskare för att få ännu mer effekt på sophanteringen och få bort sopslarvet.

Lars Bankvall. Foto: cmb

Forskare vid Göteborgs universitet har genom följeforskning och kontinuerlig analys undersökt problemen med nedskräpning och utvärderat tidigare åtgärders effektivitet. Under 2024 presenterades ett handlingsprogram för sophantering till Framtidenkoncernen. Detta underlag granskas nu för att avgöra vilka åtgärder som bör prioriteras framåt.

– Vi har sett en tydlig förbättring i våra hyresgästenkäter vad gäller rent och snyggt, men nu är vi i marginalen kring hur mycket mer effekt vi kan få ut genom att bara fortsätta på samma sätt. Vi behöver ta till fler verktyg för att få till en varaktig beteendeförändring hos våra hyresgäster, säger Lars Bankvall, forsknings- och utvecklingschef på Framtidenkoncernen.

Han tycker samtidigt att de allra flesta sköter sophanteringen bra, och att det är den normen som man vill förstärka.

– Men, vi vill motivera de boende att själva ta ett större ansvar för sina sopor genom att göra rätt och säga till andra som gör fel.

Forskare har tagit fram åtgärdsförslag

Peter Esaiasson

Peter Esaiasson och Jacob Sohlberg är statsvetare på Göteborgs universitet och har forskat i varför det blir skräpigt och hur boende kan motiveras att ta ansvar. De har nu lagt fram en rad åtgärdsförslag till Framtiden.

Peter Esaiasson, vad är slutsatserna av er forskning?
– Framtidenkoncernen har gjort mycket för att göra det enklare för hyresgästerna att göra rätt. Och det blir bättre. Samtidigt har sopslarv varit ett problem i decennier, och om inte bostadsbolagen ska fortsätta att bokstavligen städa bort problemet krävs det en annan strategi för att få till en beteendeförändring.

Hur skapar man en beteendeförändring?
– Man kan göra det på många sätt, men det handlar om att få alla att förstå att de som gör fel inte kommer undan. Man måste hitta de som slarvar, ge dem sanktioner och visa att det kostar att skräpa ner. Det är dock inte bara hyresgästerna som slarvar, det kan även vara personer utifrån eller lokala näringsidkare.

Varför är det viktigt att det är rent och snyggt?
– Våra intervjuer visar att boende i utvecklingsområden uppfattar nedskräpning som ett nästan lika stort problem som kriminaliteten. Människor är också mindre benägna att skräpa ner om miljön redan är ren och snygg. Det känns mer ’fel’ att förstöra en ren miljö, och om det är rent i miljöhusen så är det lite mindre äckligt att hantera sopor.

Åtgärdsförslag för mindre nedskräpning vid sophantering

  • Hög bemanning
    Hög bemanning och feriearbetare som hanterar nedskräpning och ronderar miljöhus.
  • Utbyggnad av källsortering
    Tidigare sopsystem ersätts med möjlighet till full källsortering.
  • Hyresgästaktiviteter
    Mingelmöten och aktiviteter med fokus på sopsortering och nedskräpning.
  • Dokumentation och forskning
    Följeforskning via Göteborgs universitet för att analysera de insatser som görs. All nedskräpning dokumenteras i särskild app.

Läs mer i rapporten ”Vi gör det här tillsammans” från Bostads AB Poseidon.

Av: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev










Tipsa en kollega om Förvaltarforum

Tipsa om oss
Bekräfta att du inte är en robot

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega