
Elin Poska, Kommunikatör, och Alicia Åhlfeldt, Hållbarhetschef, på Förvaltaren i Sundbyberg.
Förvaltaren i Sundbyberg har drygt 6 600 lägenheter i sitt bestånd. Under 2024 lyckades förvaltningen ta tillbaka 105 lägenheter som hyrts ut i andra hand utan tillstånd. En hög siffra, räknat till antal lägenheter totalt.
Att se till att det inte förekommer olovlig andrahandsuthyrning är en viktig del i Förvaltarens arbete med att förebygga brottslighet och att skapa trygghet för sina hyresgäster. Fastighetsbolaget har drygt 6 600 lägenheterna, utspridda i Sundbyberg, strax utanför Stockholm.
– Under 2023 återtog vi hela 105 lägenheter till kön och som fick nya hyresgäster på ett rättvist sätt genom vår bostadskö. Och samma höga siffra kom vi även upp i under 2024. Det är, så vitt vi kan se, en relativt hög siffra i branschen räknat till antal lägenheter, säger Förvaltarens Kommunikatör Elin Poska.
En rättvisefråga
Hon beskriver att andrahandsuthyrning många gånger sker till ockerhyror och kan leda till att individer utnyttjas ekonomiskt. Oriktiga hyresförhållanden påverkar också känslan av trygghet hos övriga hyresgäster, som inte vet vilka deras grannar är. Lägenheter som hyrs ut olovligen kan ha många olika personer som bor och rör sig där på kort eller lång sikt.
– Det är också en rättvisefråga. Lediga lägenheter ska förmedlas via bostadskön och förmedlas till den som står näst på tur – inte hållas av någon som inte längre bor där, säger Elin Poska.
Kombination av metoder
Alicia Åhlfeldt är Hållbarhetschef på samma bolag och hon berättar att man använder en kombination av metoder och verktyg för att identifiera olovlig andrahandsuthyrning. Det inkluderar dokumentationskontroll, korskörningar i olika system, ronderingar i områdena och nära samarbete mellan avdelningar.
Vilken metod har varit mest effektiv?
– Vår mest effektiva metod har varit en närvarande förvaltning. Medarbetarna inom förvaltningen rör sig i och kring husen, tar hand om husen och gårdarna, och bidrar till ökad trygghetskänsla. De fungerar också som goda ögon och öron, vilket gör att hyresgäster vågar uppsöka oss när de har frågor eller vill flagga för något. I själva utredningsarbetet har vi haft stor framgång med att ha två dedikerade utredare som enbart jobbar med denna fråga. De har kunnat utveckla sitt arbetssätt och har stora möjligheter att röra sig runt i området.
Vilka är utmaningarna i arbetet?
– Utredningsarbetet är krävande och vi måste ha mycket starka bevis innan vi kan påtala misstanke om olovlig verksamhet. Om ärendet går hela vägen till hyresnämnden kan långa väntetider göra att processen drar ut på tiden, berättar Alicia Åhlfeldt.
Hon säger att man även ska komma ihåg att det finns människor eller familjer som av olika skäl behövt hyra på dessa osäkra sätt och riskerar att hamna på gatan.
– Därför krävs en noggrann och respektfull hantering av varje enskilt fall. Det är också anledningen till att vi som allmännyttigt bolag jobbar aktivt med att försvåra olovlig användning av lägenheterna och återföra dem till vår kö, så att fler av de som är i behov och har rätt till bostad har möjlighet att få den.
På vilket sätt har nya lagar om olovlig andrahandsuthyrning hjälpt er i arbetet?
– De nya lagarna har förenklat och snabbat på processen. Tillsammans med tydliggörandet av begreppet inneboende har det bidragit till att vi kunnat återföra fler lägenheter till vår kör. Vi hoppas att detta på sikt ökar medvetenheten bland hyresgäster om konsekvenserna av att hyra ut olovligt, vilket kan bidra till att minska problemet.
Vilka råd skulle ni ge till andra fastighetsägare?
– Vi rekommenderar att man avsätter resurser för att möjliggöra ett proaktivt och strukturerat arbetssätt med frågan. Förutom att det är viktigt att ha koll på de egna hyresgästerna, bidrar det till trygghet, mindre slitage på lägenheterna och minskar de ekonomiska riskerna. Vi vill också lyfta upp vikten av samarbete – inte bara inom den egna organisationen, men även med andra aktörer. Det finns bra nätverk för de som jobbar med att motverka olovlig andrahandsuthyrning. Lär av varandra!
Av: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se