
Årligen arrangerar Victoriahem en områdesdag tillsammans med hyresgästerna i Visättra. Foto: Victoriahem
Senaste boendeenkäten i Visättra visar en kraftig ökning av upplevd trygghet hos Victoriahem. Den positiva utvecklingen beror på samverkan mellan fastighetsbolaget och andra lokala aktörer. Ensam är inte stark, påpekar områdeschef Therese Afram.
Den upplevda tryggheten i området Visättra i Stockholmsförorten Huddinge har ökat visar en färsk undersökning, utförd av AktivBo på uppdrag av fastighetsbolaget Victoriahem. 66,4 procent av hyresgästerna känner sig trygga i området efter mörkrets inbrott – en ökning med 9 procentenheter från förra året. Förbättringen beror på ett systematiskt trygghetsarbete, enligt Victoriahem.
Regelbundna möten är bra forum

Therese Afram, Victoriahem
Therese Afram, områdeschef på fastighetsbolaget, betonar vikten av att arbeta tillsammans med kommunen, polisen, lokala föreningar och andra fastighetsägare. Genom att anordna trygghetsvandringar och aktiviteter för barn och unga, samt hålla regelbundna möten med hyresgästerna, bygger man en gemensam grund.
– Våra löpande trapphusmöten har blivit ett bra forum för oss att lyssna in och ta emot synpunkter för att snabbt åtgärda. Vid fysiska möten skapar vi relation till de som bor i området vilket i sin tur stärker förtroendet, säger hon.
Utöver möten och dialog är fysiska förbättringar en annan viktig del. Victoriahem renoverar kontinuerligt sina fastigheter och har bland annat satt in säkerhetsklassade entrédörrar, nya fönster och elektroniska passersystem i en av sina byggnader i området. Det är åtgärder som också har bidragit till den positiva upplevelsen av trygghet, enligt Therese Afram.
Är ni nöjda över årets NKI-siffror?
– Vi är glada över att vi ser en förbättring. Det ger oss ett kvitto på att vi lägger fokus på rätt saker. Men även vad vi behöver arbeta med för att fortsätta den positiva trenden. Den information vi får från vår årliga kundundersökning är ett bra verktyg för oss att arbeta efter.
Vilka är de största utmaningarna?
– Våra utmaningar är nog liknande många andra fastighetsägares. Ett av våra långsiktiga mål är att få fler att ansluta sig och aktivt engagera sig och delta i våra trygghetsinitiativ. Sophanteringen är också en stor utmaning. Här arbetar vi för att skapa tydlighet och god ordning, med hjälp av en anställd miljövärd från området som håller rent och sprider kunskap om vikten av att hantera avfall på ett miljövänligt sätt. Men vi behöver fler som bidrar för att för att skapa trivsel och trevnad, i och omkring området.
Vilka insatser har gett bäst effekt?
– Ensam är inte stark. Samverkan med föreningslivet och andra fastighetsägare i området har varit oerhört värdefullt. Vi arbetar också mycket internt, exempelvis genom att åtgärda skadegörelse så snart vi får rapporter om problem. Detta, tillsammans med våra trapphusmöten och den regelbundna närvaron i området, stärker hyresgästernas förtroende, säger hon.
Insatser som fungerat bra hos Victoriahem i Visättra, enligt Therese Afram:
- Vi ser till att vår egen personal åtgärdar skadegörelser så snabbt vi kan.
- Vi rapporterar händelser som ger en bra nulägesrapport, så vi vet var kraften behöver läggas.
- Vi har löpande trapphusmöten där vi bjuder ner hyresgäster till gården för att fika och prata med oss.
- Att samverka med andra fastighetsägare, polis och kommun och lokala föreningar genom att erbjuda de boende en meningsfull fritid.
- Vi delar utmaningar med våra samverkanspartners och tar fram lösningar gemensamt.
Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se
Siffror från senaste Victoriahems NKI-undersökning i Visättra
81 procent svarar att de känner sig trygga i trapphuset, vilket är en ökning med 8 procentenheter sedan 2023.
80 procent kan tänka sig att rekommendera någon att flytta till området, vilket är en ökning med hela 23 procentenheter.