
Foto: Dog Security
Uddevallahem tog hjälp av narkotikahundar att söka efter olagliga substanser på allmänna platser i deras bostadsområden, som ett led i bolagets trygghetsarbete. Detta visar sig öka känslan av trygghet hos 85 procent av deras hyresgäster. Nu fortsätter satsningen.

Thomas Aebeloe
För Uddevallahem är trygghetsarbetet en naturlig del av verksamheten. Bolagets VD, Thomas Aebeloe, säger att det är något som de alltid arbetar med. Hösten 2024 beslutade de att på försök ta in narkotikahundar för att söka igenom gemensamma ytor i och utanför deras fastigheter.
– Vi har alltid en intern dialog om trygghetsarbetet och just den här idén kom från vår bosociala grupp och har ett preventivt syfte. Vi vill göra livet svårt för de kriminella och då är det här ett extremt bra sätt att jobba förebyggande. Kan vi bara få ut olagliga substanser ur husen, så reducerar vi spring av okända som rör sig i fastigheterna och det ökar tryggheten för våra hyresgäster, säger Thomas Aebeloe.
Kommunicera med hyresgästerna
En viktig del innan testperioden startade var att underrätta hyresgästerna. Uddevallahem gick ut med tydlig information om att slumpvisa stickprov skulle göras med hundar som sökte efter droger och att detta inte skulle påverka den personliga integriteten hos de boende.
Informationen publicerades i alla deras kommunikationskanaler såsom hemsida och sociala kanaler och anslag sattes upp i alla fastigheter.
Sökning med narkotikahund

Magnus Johansson
Magnus Johansson, som driver företaget med sökhundar, har jobbat i säkerhetsbranschen i 35 år varav 17 år med hundar, är den som tillsammans med sina tränade narkotikahundar har genomfört sökningarna.
– Jag använder belgisk malinoiser, schäfrar och labradorer. Både jag och mina hundar är vana vid hotfulla situationer och hundarna är mycket stabila i sitt arbete.
Många av hans hundar är före detta polishundar, vilket bland annat innebär att deras sökträning är gjord på riktiga droger och det är viktigt för att hundarna ska markera rätt.
Tillsammans går de igenom alla gemensamhetsytor i en fastighet, källare, källarförråd, tvättstugor, garage, cykel- och barnvagnsförråd samt vindar. Då gäller det att vara både uppmärksam och vaksam.
– Vi stör folk som håller på med en verksamhet som handlar om mycket pengar så en del av vårt säkerhetstänk är att inte uppehålla oss för länge på samma plats. Jag brukar köra någon fastighet i ett område och sedan åka i väg till en annan eftersom telefonerna börjar gå varma när vi kommer dit, säger han.
Krävande arbete för hunden
Vid varje söktillfälle har Magnus Johansson med sig flera hundar som han växlar mellan. Om en hund markerar kontaktas polisen som tar över ärendet.
– Jag kör 30 till 45 minuter med en hund sedan byter jag så att de är pigga och alerta hela tiden. Detta eftersom det är extremt jobbigt för en hund att söka efter droger. Hundar känner ju alla dofter så starkt och vid en sökning selekterar deras sinne dofter, näsan ”går i ett”, hunden behöver ta in vad det är den letar efter och analysera allting, det tar på krafterna, säger han.
Under den här tiden som de har jobbat med dessa stickprovssökningar i Uddevallahems områden upplever han reaktionerna från de boende som bra.
– Jag springer på folk då och då och de är väldigt positiva. Många stannar upp och säger ”vad bra att ni är här och söker”. Jag har inte träffat på någon som tycker att det är jobbigt när jag kommer med hund, säger Magnus Johansson.
Resultat för Uddevallahem
Hur har det då gått? Efter en tre månaders testperiod gjorde Uddevallahem en utvärdering som bland annat bestod av en enkätundersökning. I den tillfrågades 916 personer om sin inställning till narkotikasökning med hundar. Av dessa hade 85 procent av de tillfrågade ”mycket positiv inställning till narkotikasökhundarna och ger högsta betyg på skalan”. Endast 5 procent var negativt inställda.
Intervjuer gjordes även med 15 utvalda respondenter och där blev resultatet att 14 av 15 hyresgäster hade en mycket positiv inställning. Samma siffror gäller för fortsatt arbete med drogsök. I rapporten noteras också en genomgående positiv respons från kommunen, polis och Uddevallahems boendekonsulent som bland annat ser stora fördelar med att trygghetsarbetet inte skiljer ut vissa hyresgäster utan fungerar som ett ”rättvist sökverktyg”. Thomas Aebeloe säger att det har gett den effekt som de var ute efter.
– Springet i trapphusen har minskat och det har lugnat ned sig på en del ställen. Framför allt vet vi genom informell underrättelse att olagliga substanser har flyttats bort på många ställen.
Så även i framtiden kommer knarkhundar vara en del av Uddevallahems trygghetsarbete. Ett år i taget.
– Monetärt handlar det inte om några större kostnader utan det är en liten aktivitet med ett stort värde, avslutar Thomas Aebeloe.
Tips från Thomas Aebeloe för att använda knarksökhundar i trygghetsarbete:
- Tydlig kommunikation bygger trygghet.
Berätta öppet och ärligt om trygghetsarbetet – innan det drar igång. Använd flera kanaler som sociala medier, hemsidan och trapphusinformation. Förklara att sökhundarna endast arbetar i allmänna utrymmen och att inga personer eller lägenheter genomsöks. Det skapar förtroende hos hyresgästerna. - Jobba bara med utbildade hundar och seriösa aktörer.
Välj en etablerad leverantör med god erfarenhet från säkerhetsbranschen. Utbildade sökhundar markerar träffsäkert utan att skapa onödig oro. Ett seriöst samarbete ger både professionellt bemötande och effektiva resultat. - Regelbunden närvaro skapar effekt och förebygger.
Att hundarna rör sig i områdena ofta – men utan förvarning – gör det svårare att hantera droger på plats. Den oförutsägbara närvaron får oönskade aktiviteter att minska och signalerar att trygghetsfrågan tas på allvar.
Text: Mari-Louise Paulson
redaktionen@forvaltarforum.se