Urbanisering ökar krav på hållbar stadsutveckling. Kursen Klimateffektiv fastighetsförvaltning på JENSEN YH ger verktyg för att möta Agenda 2030-mål genom energieffektivitet, social hållbarhet och innovativa lösningar – för framtidens fastighetsförvaltning.
Över hälften av jordens befolkning, 55 procent, lever idag i urbana områden, en siffra som väntas öka till 70 procent till 2050 enligt FN-fakta (2022). Mest växer små och medelstora städer där fattigdom och ojämlikhet breder ut sig.
– Den ökade urbaniseringen av våra samhällen kräver stora satsningar på ekonomiskt överkomliga bostäder, en klimateffektivare fastighetsförvaltning och tryggare boendeområden. Det är bråttom för företag och individer att ställa om för att nå målen med global agenda 2030 och gemensamt påskynda omställningen till ett hållbart samhälle, säger Mustafa Sherif, kursledare på utbildningen Klimateffektiv fastighetsförvaltning och social hållbarhet.
Social och miljömässig hållbarhet
Kursen Klimateffektiv fastighetsförvaltning och social hållbarhet bidrar till FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030, genom att utveckla kompetens inom hållbar förvaltning av fastigheter. Alla insatser som görs inom fastighetssektorn för att minska, återbruka, återvinna och återanvända material samt för att minska energianvändningen bidrar på ett påtagligt sätt till hållbar fastighetsförvaltning och till att skydda våra naturresurser.
Fastighetsägare, privata såväl som offentliga, har även möjlighet att aktivt engagera sig exempelvis i arbetet mot brottslighet, otrygghet, utanförskap, socioekonomisk utsatthet och bostadsbrist. Insatser för social hållbarhet ger vinster för de boende och samhället samtidigt som de skyddar fastigheten från värdeförstöring och skapar nya affärsmöjligheter för de fastighetsförvaltande företagen.
Kursens innehåll
Krav från kunder, ägare och myndigheter gör att kompetenser kring Agenda 2030 är mycket efterfrågade i fastighetsbranschen. I denna kurs lär du dig planera och ansvara för social och miljömässig hållbarhet i fastighetsförvaltningen; hur fastighetsförvaltningen kan göra ett skifte till förnybar energi, hur skadliga ämnen kan fasas ut och hur man kan arbeta mot avfallseliminering genom medveten design av material, produkter, system och affärsmodeller. Samtidigt är även social hållbarhet både samhällsekonomiskt och företagsekonomiskt lönsamt.
Varför är denna kurs efterfrågad i fastighetsbranschen?
– Vi förvaltar var tionde kommersiell lokal i Stockholm och med urbaniseringen ser vi ett ökat behov av kunskaper i metoder för att göra våra fastigheter mer klimateffektiva. Innehållet i utbildningen som vi tagit fram ser vi som viktigt för att få en fördjupad och gemensam kompetens på företaget. Kunderna ställer också högre krav på kunskaper i social hållbarhet för att vi ska kunna skapa trygga och välfungerande miljöer, säger Peter Walhed, Client Manager på Newsec och en av initiativtagarna till utbildningen.
Kursledarna Fredrik och Mustafa om utbildningen
– Det roligaste med att utbilda i klimateffektiv fastighetsförvaltning menar Fredrik Ramsfeldt, är att se hur kunskap snabbt kan bli konkreta åtgärder som minskar miljöpåverkan. Att dela innovativa energieffektiviseringslösningar inspirerar både mig och deltagarna.
Kunskap om de globala hållbarhetsmålen är idag avgörande för företag. Genom att integrera dessa mål kan företag bidra till en mer hållbar värld och samtidigt stärka sin konkurrenskraft.
– I mitt arbete som stadsplanerare ser jag dagligen behovet i våra städer och i bostadsområden och det roligaste med att utbilda i kursen är att inspirera och ge deltagarna verktyg som de kan använda konkret i sina organisationer för att accelerera omställningen till ett hållbart samhälle på en gång, säger Mustafa Sherif. Företagen har ett stort ansvar att följa global agenda 2030 och då behövs uppdaterade kunskaper. Jag uppskattar också möjligheten att träffa branschkollegor och utbyta erfarenheter kring dessa viktiga frågor.
Läs mer om kursen och anmäl dig här.
Kursen Klimateffektiv fastighetsförvaltning och social hållbarhet
Vem bör gå denna kurs?
Kursen vänder sig exempelvis till yrkesroller som fastighets- och drifttekniker samt fastighetsförvaltare/tekniska förvaltare. Denna typ av yrkesroller arbetar ofta med de tekniska lösningarna i fastigheterna och med kundkontakter. Dessa yrkesroller har därför ett behov av att lära sig hållbar fastighetsförvaltning.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är på distans och du följer undervisningen genom lektioner som streamas live. Studietakten är 25%. Studierna går att kombinera med heltidsarbete.