”Tänk om vi måste tänka om”

Simon Iaffa Nylén låter sig inspireras av en föreläsare och får gåshud av det han hör. Han drar paralleller till och oroas för vacklande europeiska storföretag och brist på medkänsla i omvärlden. Men det går att vända trenden – bara vi tänker om.

”Tänk om vi måste tänka om. För det som tagit er hit, kommer inte att ta er dit”.

Svante Randlerts ord faller tungt under inspirationsföreläsningen som avslutar dagens konferens om Framtidens Fastighetsförvaltning i centrala Stockholm. I 45 minuter beskriver han – entreprenör och en av landets mest eftertraktade ledarskapsföreläsare – om hur spelreglerna för företagande har förändrats i grunden sedan pandemins början.

Jag antecknar ivrigt:

  • En del bolag som var marknadsledare innan pandemin har nu obsoleta affärsmodeller, på grund av att kundens beteenden är annorlunda idag än igår
  • Pandemi, krig, inflation, ränteläget, el-problematiken, gängkriminaliteten och klimatförändringar har skapat nya normer och förändrat beteenden i rekordfart
  • Kunskapens halveringstid: nu 3–5 år, förr ca 10 år
  • Samarbete och innovation minskar – inom länder och bolag. Vi släcker fler och fler bränder hela tiden och har inte längre upplevd tid för varandra och tillsammans-arbete
  • Alla bolag transformerar – men två av tre misslyckas

Under dagen har vi diskuterat megatrender som påverkar fastighetsförvaltning: digitalisering, AI, klimatförändringar, demografiska skiften, nya konsumtionsvanor och geopolitisk oro. Aldrig har så mycket hänt – på så många fronter – samtidigt.

Dagens och morgondagens kundbehov
Tillbaka till Randlert. Hur lyckas bolag med transformation?

  1. Kundbesatthet – värdet av ditt bolag är summan av problemen du löser åt kunden
  2. LQ – learnability – behövs, inte bara IQ och EQ. Viljan och förmågan att lära och göra nytt

Jag funderar på balansgången mellan att lösa behoven för dagens kunder och morgondagens. Vilka är egentligen viktigast? Jag tänker att det här har jag funderat på tidigare – under min utbildning, när vi lärde oss att hållbar utveckling är ”en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov”.

Jag reflekterar över hur svårt det är att möta framtidens behov – samtidigt som dagens tillgodoses. Jag landar i att det är just den utmaningen som får mig att gå till jobbet varje dag. Den som utvecklar mig och centrerar mig i mitt ledarskap. Det kan låta klyschigt – men så är det.

Europas störst bolag vacklar
Några dagar senare läser jag i DI:

”Jag har bara upplevt kris. Från dieselgate till elbilsdipp – Wolfsburg står och faller med Volkswagen.”

Europas största bolag vacklar. Dyra elbilssatsningar utan tillräcklig efterfrågan, samtidigt som Kina och USA stärkt sin konkurrenskraft, är delförklaringar. ”Andra bestämde sig snabbare för elektrifiering och digitalisering och VW tog för lång tid på sig och är inte bäst”, säger förste ombudsmannen på IG Metall, IF Metalls tyska motsvarighet.

Jag funderar på Kina, som i över tio år byggt starka värdekedjor kring elbilar, och på Tesla, som utmanat bensinbilen i USA. Jag tänker även på hur svårt det är att balansera miljö och sociala värden – när Kina rankas lågt inom mänskliga rättigheter och Musk flörtar med auktoritära krafter.

Tagna på sängen
Jag reflekterar över om en bjässe som Volkswagen verkligen blev tagna på sängen av elektrifieringen. Hade ingen varnat? Prioriterade de annat? Jag landar i att det måste vara svårt att leda ett så stort bolag, med så många intressenter – inte bara ägare och kunder, utan en hel Union.

Chefen för Center of Automotive Management, menar att VW underskattat konkurrensen från Kina och Tesla. ”De såg de nya trenderna men underskattade snabbheten och valde att tjäna pengar på förbränningsmotorn, en teknik som de bemästrar”.

Randlerts ord ekar i mig. ”Tänk om vi måste tänka om. För det som tagit er hit, kommer inte att ta er dit.”

Tänk om…
Tänk om VW:s ledning nu tänker att de borde tänkt om för tio år sen. Tänk om fler bolag blir tagna på sängen av förändrade behov, och europeiska företag fortsatt blir omsprungna, bara för att vi inte tänkt på att tänka om. Tänk hur många jobb som riskeras.

Tänk om vi ger upp på framtiden för att samtiden känns svår. Tänk om vi tror att vi inte kan påverka samhällets riktning – och fortsätter som vi alltid gjort. Tänk om vi blir handlingsförlamade.

Tänk inte så, Simon.

Tappa aldrig medkänslan
Tillbaka till konferensen. Randlert avslutar med fyra ord som behövs i oroliga tider: solidaritet, omdöme, hopp och medmänsklighet. Ord som påminner oss om att agera tillsammans, skilja rätt från fel, tro på framtiden – och aldrig tappa medkänslan.

Sen citerar han Jan Eliasson – min stora idol – och gåshuden är total:

“Without passion nothing happens. Without compassion the wrong things happen.”

Konferensen är över för i år. Jag går hem genom Gamla Stan och tänker:

Tänk om vi vänder trenden – och ökar samarbete och innovation, inom bolag och mellan länder. Tänk om europeiska bolag blir bäst på att lösa dagens problem, och samtidigt formar lösningar för morgondagen.

Men tänk inte bara dessa tankar, Simon. Tillämpa och kommunicera dem. Du kanske ska skriva en krönika – som inspirerar fler. Tänk om de också börjar tänka om. Tänk om de agerar.

Tänk om.

Simon Iaffa Nylén,
hållbarhetschef på Fastighets AB Regio

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega