Sponsrad artikel från Ferroamp

Elnätsavgifterna skenar – så håller du nere kostnaderna

Lagom till att elpriserna blivit lägre rusar nu elnätsavgifterna i höjden, på vissa håll med 30 procent bara senaste året. Vad kan man som fastighetsägare göra för att få kontroll och minska kostnaderna för elnätsanslutningen?

Mattias Stragne

De flesta fastighetsägare vet vad man kan vidta för att hålla nere elräkningen. Installera solceller, byt ut armaturer och köp nya, energieffektiv utrustning är åtgärder som kan hålla nere förbrukningen. Kostnaden för elnätsanslutningen har många betraktat som mer eller mindre omöjlig att göra något åt. Men det finns mycket man som fastighetsägare kan göra själv för att sänka sina elnätskostnader.

För att ta reda på hur har vi pratat med Mattias Stragne som är energiexpert på Ferroamp; ett svenskt företag som utvecklar energi- och effektoptimeringslösningar för små och stora fastigheter.

Vad avgör storleken på elnätsavgiften?
Varje elnätsägare har sin egen modell. I princip baseras de på två saker: nivån på huvudsäkringen och det maximala effektuttaget i fastigheten. Ofta gäller säkringstariffer för fastigheter med huvudsäkringar på upp till 63A. För fastigheter med större säkringar läggs det till en effekttariff. Effekttariffen baseras på den eller de högsta effekttoppar du haft under en viss månad.

Vad kan man göra åt storleken på säkringen?
Huvudsäkringen i en fastighet dimensioneras efter hur mycket ström som maximalt förväntas gå genom den mest belastade fasen. Faserna är dock ofta väldigt ojämnt belastade. Ferroamps Energyhub kan balansera strömmen över nätets samtliga tre faser så att topparna sänks och man får möjlighet att säkra ner. Om du har en fastighet med säkringar på 80-125A kan man ofta säkra ner till 63A eller lägre med hjälp av fasbalansering.

Vad vinner man på att säkra ner?
Om du kan komma ner till ett säkringsabonnemang så slipper du ofta effekttariffer helt och hållet och kan göra stora besparingar. Vi har kunder som sparat mellan 40 000-110 000 kronor bara med hjälp av fasbalansering.

Vad kan jag göra om jag har en fastighet som inte kan säkra ner till säkringsabonnemang?
Då handlar det om att hålla nere effekttopparna. Det gäller alltså att undvika att använda för mycket el på en gång. Då kan man antingen styra laster så att till exempel elbilsladdning inte drar i gång samtidigt som tvättstugan används eller använda ett batteri med smart styrning som laddar ur när effektbehovet är som störst.

Senast 2027 ska alla elnätsägare ha infört effekttariffer på alla nätanslutningar. Hur påverkar det mig som fastighetsägare och vad kan jag göra?
Vi vet ännu inte hur de olika elnätsbolagen kommer att utforma sina abonnemang. Sannolikt kommer det ofta vara en mix där både säkringsnivå och effektanvändning spelar roll för storleken på fakturan. Vi ser redan idag exempel där effektkostnaden är den största delen av elnätsfakturan. Det vi alltid säger till våra kunder är att de ska börja med att mäta. När du vet hur flödena ser ut kan du avgöra hur mycket säkringen kan sänkas och hur mycket ett batteri skulle sänka effekttopparna.

För två år sedan skenade elpriserna och nu är det elnätsavgifterna som ökar. Hur ska jag som fastighetsägare veta vilka investeringar som är lönsammast att göra när förutsättningarna ändras hela tiden?
Det viktiga är att man skaffar ett flexibelt system som ger dig kontroll över hela elnätsanslutningen. Fördelen med Ferroamp-systemet är just att det hela tiden uppdateras precis som en smartphone för att möta nya behov och att det enkelt kan byggas ut. Genom att kunna styra solceller, batterier och elbilsladdning i ett enhetligt system kan elanvändningen i fastigheten hela tiden optimeras för att hålla elkostnaderna nere.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega