Klimatpris till bostadsrättsförening

Egil Öfverholm, ledamot HSB brf Skärsätra, Christer Ramstedt, vice styrelseordförande HSB brf Skärsätra, Jenny Hjalmarsson, styrelseordförande HSB Stockholm.

HSB Stockholms klimatpris 2016 har tilldelats HSB brf Skärsätra på Lidingö. Föreningen har arbetat med klimatfrågor sedan 80-talet.

Föreningens klimatarbete har bland annat bestått i byte till frånluftsfläktar med en elbesparing på 40 procent, ett moderniserat drift- och övervakningssystem för att minska energiförbrukningen och en totalrenoverad tvättstuga med energieffektiv och miljövänlig utrustning.

Föreningen bygger även ut sin kapacitet för att ta emot elbilar och laddhybrider.

Startade på 80-talet
HSB brf Skärsätra har sedan 1980-talet bland annat ersatt oljepannor med fjärrvärme, tilläggsisolerat fasaderna, installerat frånluftsvärmepumpar, minskat värmeförluster från fönstren med två tredjedelar och infört energi- och vattenbesparande teknik i samband med stambyte.

Föreningen var också tidigt ute med källsortering och kommer under året att anpassa sig till Lidingö stads insamling av matavfall för omvandling till biogas.

Okänt arbete
Klimatpriset delades ut vid HSB Stockholms årsstämma den 3 april till föreningens vice styrelseordförande Christer Ramstedt, och ledamoten Egil Öfverholm.

De är båda mycket stolta över utmärkelsen, som förutom äran även utgörs av 15 000 kronor. Egil Öfverholm som drivit många av energibesparingsfrågorna säger:

– Vårt miljöarbete med energiinriktning är okänt för större delen av medlemmarna men utmärkelsen kommer att lyfta fram frågorna och stimulerar oss i styrelsen till ett fortsatt arbete.

HSB nära målet
Egil Öfverholm nämner vidare att de främsta anledningarna till att man har vunnit priset är att man konsekvent utnyttjat varje tillfälle till förbättring vid utbyte av utrustning och renoveringar.

Genom ett nära samarbete med förvaltningen på HSB Stockholm har man kunnat förbättra kompetensen och organisationen i frågor som rör energi och klimat.

– Inom HSB arbetar vi sedan länge med att minska vår klimatpåverkan. Vi har som mål att halvera våra koldioxidutsläpp till 2023 när vi fyller hundra år, ett mål vi nästan redan nått, säger Anna Bengtsson, hållbarhetschef på HSB Stockholm.

 

Fakta om priset

HSB Stockholms klimatpris delas ut en gång om året, i samband med HSB Stockholms föreningsstämma. Priset har delats ut i åtta år och vinnarna är bostadsrättsföreningar som gjort något för att minska sin miljöpåverkan. Tidigare vinnare har fått priset bland annat för insatser inom avfallshantering, bergvärme i kombination med solfångare och energieffektiviserade tvättstugor.

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega