Ny lag ska ge rätt till uppsägning av kriminella hyresgäster

Från den 1 juli kan bostadsbolag säga upp kriminella hyresgäster. Svenska Bostäder och Victoriahem planerar inte att förändra sitt sätt att arbeta med tryggt boende. Men potentiell risk för bolag och medarbetare finns, om man genomför uppsägningar.

Den lagändringar som trädde i kraft 1 juli 2024 innebär kortfattat ”utökade möjligheter att säga upp hyresgäster som begår brott”. Detta gäller även om hyresgästen utövar kriminalitet som försämrar boendeområdet och lagen omfattar även barn och andra i bostaden. Reglerna stärker även rätten att bo kvar för brottsoffer som utsätts för kriminalitet i hemmet, till exempel våldsbrott i nära relationer.

För landets många bostadsaktörer är det här en fråga som har varit aktuell under en lång tid, men som tydliggjordes 2015 när polisen började använda begreppet ”utsatt område”. Alltså ett ”geografiskt avgränsat område eller stadsdel med låg socioekonomisk status och med kriminell påverkan på lokalsamhället”.

Svenska Bostäder: ”lagen ger möjligheter”

Carl-Johan Lindörn, Svenska Bostäder

Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag, Svenska Bostäder, menar att den nya lagen ger en del möjligheter – men det är framför allt samverkan med hyresgäster som ökar tryggheten.

– Eftersom lagen är helt ny är det svårt att säga hur den kommer att påverka eller förändra vårt arbete. Vår utgångspunkt är att vi fortsätter att arbeta som vi gör i dag, det vill säga med fokus på att skapa trygghet i våra bestånd. Vi arbetar alltid i nära dialog med våra hyresgäster. Vårt ansvar är att se till att rätt person bor i rätt lägenhet – och att de lever upp till sin del av vårt gemensamma hyresavtal. I de fall där en hyresgäst påverkar sin omgivning negativt, finns åtgärder som vi förhåller oss till, säger Carl-Johan Lindörn, chef för förvaltningsstaben på Svenska Bostäder.

Potentiell risk att säga upp kriminella
Däremot ser han möjliga risker för bolaget och medarbetarna om man skulle verkställa uppsägningar av kriminella.

– Lagförändringen kan medföra att vi skulle kunna säga upp en boende som är involverad i brottslig verksamhet och stör boendemiljön, och ur det perspektivet kan den möjligen skapa ökad trygghet. Det är dock inte helt oproblematiskt och vi ser en potentiell risk att hotbilden för oss som fastighetsbolag, och även för enskilda medarbetare, kan komma att öka om vi ska säga upp tungt kriminella med eventuellt våldskapital, säger Carl-Johan Lindörn.

Trygga trappan har gett gott resultat
Under åren har många bostadsbolag genomfört en rad innovativa trygghetsåtgärder, som till exempel ljudstörare, digital övervakning, nattvandring, säkerhetspersonal, placemaking, trygghetsskapande områdesförvaltning med sådant som belysning på otrygga platser samt träd och buskar som beskurits för att ge siktlinjer. Annat är boråd, läxhjälp samt sommarjobb till ungdomar i området eller cykelskola för att boende ska kunna söka arbete i hemtjänsten. Mycket av detta görs i samverkan mellan fastighetsägare, kommun, skola, socialtjänst, polis, lokala föreningar och näringslivsorganisationer.

Ett exempel är metoden Trygga Trappan som Svenska Bostäder arbetat med det senaste året i samverkan med polis och socialtjänst. En metod som kortfattat går ut på att det är olagligt för utomstående att hänga i portuppgångar. Något som då anmäls till både polis och socialtjänst.

– Det har gett stor påverkan på ökad trygghet, kommenterar Carl-Johan Lindörn.

Läs Förvaltarforums artiklar om Trygga Trappan här och om Stockholmsmodellen för Trygga Trappan här.

Inget nytt i praktiken för Victoriahem

Jonatan Öhman, Victoriahem

Victoriahem äger och förvaltar 40 000 bostäder på 31 orter i landet, framför allt i så kallade ”utsatta områden”. Jonatan Öhman, bolagets kommunikationschef, ser inte att lagändringen kommer att innebära några större förändringar i deras trygghetsarbete.

– En god förvaltning i vardagen är det bästa brottsförebyggande arbetet vi som fastighetsägare och hyresvärd kan göra. Det förändras inte med den nya lagen. För oss innebär detta egentligen väldigt lite nytt i praktiken. Vi arbetar exempelvis sedan flera år tillbaka med systematiska insatser mot olovlig andrahandsuthyrning. I flera områden arbetar vi även med grannsamverkan och vi har en tät och god dialog med polisen. Det är också viktigt att ha en hög närvaro ute i områdena och i våra fastigheter, säger han.

Allt ska inte ligga på fastighetsägaren
Victoriahem säger att de ”tycker att lagen är viktig och bra”. Men de kommer att fortsätta som tidigare med samverkan, trygghetsvandringar, en ökad synlighet samt att hålla rent och snyggt. Ett systematiskt arbete som bland annat lett till att Gottsunda i Uppsala-Knivsta flyttats från särskilt utsatt område till riskområde.

– Det är positivt att verktygslådan utökas. Vi anser dock att lagen lite för ensidigt beskriver fastighetsägarens roll och vi tror fortsatt det är viktigt att i samverkan med övriga aktörer såsom polis och socialtjänst göra avvägningar när vi ställs inför situationerna som lagen beskriver, säger Jonatan Öhman.

Lagändringarna som gäller från och med den 1 juli 2024 innebär bland annat att:
• fastighetsägare ska få utökade möjligheter att säga upp hyresgäster som begår brott eller om lägenheten används för att begå brott.
• hyresvärden ska få bättre möjligheter att kontrollera hur en lägenhet används.
• förutsättningar för en hyresgäst som utsatts för våld av en närstående att behålla lägenheten vid en uppsägning ska förbättras.

Text: Mari-Louise Paulson
redaktionen@forvaltarforum.se

Polisens definition på Utsatta områden

Utsatta områden
Ett område med låg socioekonomisk status. Kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Här sker till exempel offentliga våldshandlingar, öppen narkotikahandel och människor visar ett öppet missnöje mot samhället.

Riskområden
Ett område som uppfyller kriterierna för ett utsatt område och där situationen riskerar att förvärras.

Särskilt utsatta områden
Här förekommer parallella samhällsstrukturer. Invånarna visar en ovilja att delta i rättsprocesser. Det kan förekomma systematiska hot och våld mot vittnen. Polisen har svårt att utföra sitt uppdrag. Det kan också förekomma extremism, kränkningar av religionsfriheten och personer som reser för att delta i krig.

Källa: Polisen

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega