Partnertext från Kiona

Sollentunahem lyfter energiförvaltningen och integrerar Energinet

Foto: Sollentunahem

Sollentunahem AB, en betydande aktör inom Sveriges allmännytta, nöjer sig inte med att uppfylla målen för energieffektivisering utan sätter ribban högre. En viktig faktor för framgångarna har varit den proaktiva inställningen till effektiviseringen.

Genom att utnyttja digitala lösningar som Edge, Kionas plattform för teknisk fastighetsförvaltning och energioptimering med AI, samt anamma innovativ teknik, har Sollentunahem kunnat optimera energianvändningen i sin portfölj av byggnader. Nu har man även valt att satsa på ytterligare en plattform; Energinet.

Energinet är en EMS-plattform för energi- och hållbarhetsuppföljning i vilket Sollentunahem nyligen valde att koppla upp hela beståndet till. Totalt omfattas 63 fastigheter och dess cirka 460 stycken el-, vatten- och fjärrvärmemätare i projektet. All historiska data från samtliga fastigheter, två år bakåt i tiden, hämtades från det lokala energibolaget Sollentuna Energi & Miljö (SEOM) och importerades till Energinet.

Verktygens positiva inverkan

Filip Egeborg, Sollentunahem

Filip Egeborg, Drifttekniker på Sollentunahem, lyfter fram de digitala verktygens positiva inverkan på deras verksamhet. Han konstaterar dels att uppkoppling av fastigheter och AI-optimering av värmeanvändningen har gett både värdefulla insikter i hur fastigheterna beter sig vid olika tidpunkter, och under varierande värmeförhållanden, samt insikten att ta itu med lågt hängande frukter, som att optimera ventilationsaggregat.

– Edge förbättrar inte bara den operativa effektiviteten, utan fungerar även som ett viktigt verktyg för framtida projekt och beslutsprocesser. Energinet blir en ny pusselbit till vår plattform som samlar upp all data för visualisering, benchmarking och rapportering. Allt är sömlöst integrerat och sammankopplat under ett och samma användarkonto vilket är väldigt smidigt, säger Filip och fortsättar:

– Single-Sign-On funktionaliteten underlättar för mig som användare att enkelt kunna hoppa mellan Edge och Energinet med samma inloggning. Jag kan till exempel enkelt börja med att analysera en fastighets inomhuskomfort i Edge, för att sedan benchmarka med andra fastigheter och få en färdig energirapport i Energinet. Det finns klara fördelar med att gå från enstaka produkter till att nyttja flera produkter i en väl fungerade plattform.

Enhetlighet i fastighetssystemet
Filip Egeborg betonar även vikten av integrerade system för att stödja organisationens effektivitet. Med Edge redan installerat i sina fastigheter strävar Sollentunahem efter enhetlighet i sina fastighetssystem.

– När vi fördjupar oss i digitala verktyg upptäcker vi inte bara driftseffektivitet, utan också en generell nöjdhet i gruppen med att man har tillgång till moderna system som underlättar vårt arbete. Att möjliggöra fjärravläsning av inomhustemperaturer och ge hyresgästerna möjlighet att övervaka sin inomhuskomfort minskar inte bara vår operativa belastning, utan främjar också en kultur av välgrundat beslutsfattande och samarbete, avslutar Filip Egeborg.

Öppen, flexibel och oberoende plattform

Marcus Sundberg, Kiona

Marcus Sundberg är Product Manager för Energinet och har arbetat med implementeringen av projektet hos Sollentunahem kommenterar:

– Energinet är precis som våra övriga plattformar en öppen, flexibel och oberoende plattform vilket gör att vi stödjer integration till andra plattformar oavsett leverantör som står bakom. Detta gör att vi enkelt kan tillgodose önskemål från kunder och partners kring sammankoppling av plattformar och delning av data baserat på de system eller plattformar som man vill använda i sin organisation.

– Detta synsätt tillsammans med den kraftfulla funktionaliteten i Energinet med enkel dataimport av mätvärden från alla system som stöder öppen dataöverföring, möjlighet att spåra trender, sätta upp riktmärken för prestanda och anpassa energistrategierna därefter, gör att vi ser en stor efterfrågan både från partners och slutkunder kring Energinet, säger Marcus.

Mäta och visualisera vad du vill
Med Energinet kan du visualisera och analysera allt som går att mäta ner på minsta beståndsdel.

– Ska man ta ett lite roligare exempel så kan man med Energinet i princip mäta och visualisera mängden CO2 som går åt för att baka en kanelbulle i ett bageri – om du vill. Men du väljer själv som användare vilken nivå som är rätt för dig. Där hjälper vi till med onboarding, olika vägval och nivåer i implementeringen samt, uppkoppling av alla olika typer av mätare beroende på vad man har för målsättningar eller intresseområden, säger Marcus.

– I fallet med Sollentunahem så har implementeringen gått riktigt bra, inte minst på grund av det stora intresset och engagemanget från Filip och kollegorna och även samarbetet med Sollentuna Energi & Miljö som genomgående var väldigt behjälpliga och tillmötesgående i att leverera all data, avslutar Marcus.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega