Humlegårdens lokalanpassning minskade klimatpåverkan med 45%

Patrik Andersson, Vd på Brunswick Real Estate, Fotograf: Emil Fagander

Brunswick Real Estate har just slagit upp portarna till sitt nya huvudkontor. Tillsammans med fastighetsägaren Humlegården har de nya lokalerna anpassats med en strävan att göra det så cirkulärt som möjligt. Resultatet: 45% lägre klimatpåverkan.

Med satsning på ett nytt huvudkontor i Stockholm ville den nordiska fastighetsinvesteraren Brunswick skapa en mötesplats för alla verksamheter inom koncernen och en arena där såväl medarbetare som samarbetspartners och intressenter kan samlas. De karaktärsfulla lokalerna har renoverats och anpassats för verksamheten, som flyttade in i början av januari 2024.

Här kombineras moderna arbetsplatser med välutrustade mötesrum och flera sociala ytor samt gym och omklädningsrum.

– Hållbarhet är centralt i Brunswicks strategi och i alla våra sex fastighetsbolag, därför var det en självklarhet att också vårt nya kontor ska ha ett lågt klimatavtryck genom smarta lösningar med exempelvis återbruk. Vi är mycket glada över vårt samarbete med Humlegården och ser fram emot att välkomna både medarbetare och samarbetspartners till Brunnsgatan 2, säger Patrik Andersson, Vd på Brunswick Real Estate.

Cirkularitet i fokus
Anpassningen av lokalerna är ett av de första ombyggnadsprojekten där Humlegården applicerat bolagets cirkulära principer, en strategi och ett arbetssätt som syftar till att minska klimatpåverkan och använda resurser mer effektivt. De cirkulära principerna består av två processer; Cirkulärt byggande och Återbruk.

I arbetet med Brunswicks lokaler har man fokuserat på att behålla och återbruka så mycket material som möjligt, samtidigt som material som inte använts sålts vidare på andrahandsmarknaden. Att nya material och lösningar ska kunna demonteras för att återbrukas eller återvinnas i framtiden är även det en viktig del av strategin. Liksom att välja material och komponenter med lång livslängd som är enkla att underhålla.

Kvaliteter som behölls
Lokalerna på Brunnsgatan bestod redan från start av många kvalitativa material som därmed kunde behållas. Detta har resulterat i:

  • Armaturer och pentryn och har renoverats och återbrukats.
  • Befintliga ekgolvet har behållits.
  • Glaspartier har renoverats och återbrukats. Just glas är ett särskilt viktigt material att ta omhand om, då det har en hög klimatpåverkan.
  • Genom att ombestycka infällda armaturer till LED kunde till exempel undertaken behållas.
  • Nya produkter och material har valts med omsorg, med målet att hitta klimatmässigt smarta lösningar i största möjliga utsträckning.

Ytor får nya funktioner
Genom att ge ytor nya funktioner kan de nyttjas på ett mer effektivt sätt. Ett exempel på detta var en befintlig trappa i mitten av lokalens stora atrium, som integrerades i en ny gradäng med förbättrad akustik. Genom att bevara trappan gjordes en stor klimatbesparing, samtidigt som slutresultatet är en mer flexibel yta och en naturlig mötesplats som även kan användas vid större sammankomster.

Viktor Sandberg, Humlegården Fastigheter

– Vi är mycket glada över att Brunswick har valt att satsa på sitt kontor tillsammans med oss, och att vi delar de höga ambitionerna kring hållbarhet och cirkularitet. Tack vare det goda samarbetet med Brunswick och alla entreprenörer kunde vi applicera vår cirkulära strategi fullt ut i arbetet med lokalerna. Resultatet är en arbetsplats utöver det vanliga, där vi minskade klimatpåverkan med 45 procent jämfört med en mer traditionellt utförd lokalanpassning, säger Viktor Sandberg, Projektutvecklingschef på Humlegården Fastigheter.

Källa: Humlegården Fastigheter

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega