Castellum, Vasakronan och Platzer går samman i återbrukshub

Fr.v. Mats Niklasson, projektchef Castellum Väst, Mattias Gustavson vd Kålltorps Bygg, Robin Skantze, chef för projektgenomförande Vasakronan och Johanna Hult Rentsch, vd Platzer Fastigheter.

Platzer, Castellum och Vasakronan går samman i återbrukssatsning med Kålltorps Bygg. Genom den gemensamma återbrukshubben Kålltorps REbygg tar parterna ett hållbart steg och satsar på ökad användning av återbrukat byggmaterial.

Tre av Göteborgs fastighetsjättar; Platzer, Castellum och Vasakronan går samman i en gemensam återbrukssatsning med Kålltops Bygg. Genom återbrukshubben Kålltorps REbygg kommer fastighetsbolagen att kunna nyttja återbrukat byggmaterial till både om- och nybyggnationer samt skicka byggmaterial till den fysiska hubben för andra att återbruka. Det strategiska partnerskapet mellan bolagen markerar steg mot att minska avfallsmängderna och främja ansvarsfullt resursutnyttjande inom byggindustrin.

– Nu vi skalar upp återbruksmarknaden i Göteborg. Samverkan är enda vägen framåt för att öka de cirkulära materialflödena och minska avfallsmängderna i våra byggprojekt. Att dela plattform med Castellum och Vasakronan kommer att ytterligare driva på vårt arbete för förbättrad hållbarhet i fastighetsbranschen, säger Johanna Hult Rentsch, vd på Platzer.

Välkomnar fler att ansluta
Inom ramen för Kålltorps REbygg kommer fastighetsbolagen att kunna använda skräddarsydda lösningar som täcker olika faser av byggprocessen inklusive inventering, demontering, hämtning, lagerhantering, förmedling, förädling, leverans och montering. Detta ger dem möjlighet att uppfylla specifika behov och krav vid lokalanpassningar på ett effektivt sätt. Gemensam vision för bolagen är att genom samverkan bli ledande inom återbruk och hållbara byggprinciper inom hela bygg- och fastighetsbranschen.

Magnus Tengberg, chef stads- och fastighetsutveckling på Vasakronan betonar att initiativet med återbrukshubben är öppet för alla:

–  Det här samarbetet är inte på något sätt exklusivt. Tvärtom, jag skulle vilja uppmana fler aktörer att ansluta sig eller starta liknande initiativ. Potentialen i återbruk är enorm och vi behöver med gemensamma krafter öka omställningstakten i branschen med målet att driva marknaden mot cirkulära affärsmodeller. Återbrukshubben är ett exempel på hur vi kan göra detta.

Finns mer att göra
Som stor fastighetsägare och byggherre har Vasakronan goda förutsättningar att driva frågor inom cirkulärt byggande och sedan 2008 har bolaget arbetat systematiskt med miljöfrågan. Det långsiktiga målet är 100 procent cirkulär materialanvändning och klimatneutralitet i hela värdekedjan till 2030.

–  Vi har tagit stora kliv framåt men det finns väldigt mycket mer att göra och vi behöver göra det tillsammans. Därför har vi numera en skrivelse i våra ramavtal som ger entreprenörer 20 procent i materialpåslag för återbrukat material men noll procent i materialpåslag för nytt byggmaterial. Det hoppas vi ska vara en sporre för många att vilja bidra i omställningen, säger Magnus Tengberg.

Källa: Platzer Fastigheter och Vasakronan

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega