FÖRENING & ORGANISATION
Partnertext från Fastigo

Stockholms student-bostäder prisas för nytänk

Studenten Philip Knis blev mentor åt förvaltningschefen Mathias Lantz.

Fastigomedlemmen Stockholms studentbostäders initiativ ”Det omvända mentorsprogrammet” vände upp och ner på hur ett mentorsprogram brukar se ut, vilket ledde till att de fick utmärkelse på internationell nivå.

Stockholms studentbostäder som är medlem hos Fastigo är grundade av studenter och har än i dag studenter i sin styrelse. De ser det som ett vinnande koncept att involvera hyresgästerna i verksamheten och i fjol sökte de nya sätt att göra det på.

Därför lanserade de ett omvänt mentorsprogram. Fem personer inom ledande befattningar: vd, ekonomichef, förvaltningschef, hållbarhets- och kvalitetsstrateg och projekt- och teknikchef fick varsin student som mentor.

Konkret boendeförslag
Genom att ha studenter som mentorer fick Stockholms studentbostäder möjligheten att både ta del av varje students nytänkande och kompetens men också av de nya teorier och tankar som florerar inom respektive students utbildningsprogram.

Jan Karlsson är ekonomichef med IT-ansvar och hans mentor blev Sebastian Rose, som studerar urban management vid KTH och bor hos Stockholms studentbostäder.

– Jag fick hjälp av Sebastian i två perspektiv, både som boende hos oss och utifrån hans kommande yrkesroll, säger Jan Karlsson.

Genom Sebastians kompetens inom fastighetsutveckling och fastighetsanalys och genom hans upplevda erfarenheter som boende, tillsammans med Jans erfarenhet och kunskap, mejslades ett konkret förslag fram kring utvecklingen för en speciell fastighet.

– Sebastian har bidragit med mycket, inte minst när det handlar om perspektivet vad som är attraktivt för studenter, exempelvis hur viktigt det är med närheten till lärosätet och till service av olika slag, säger Jan Karlsson.

Utgick från studenten
Philip Knis pluggar på KTH och var mentor till Stockholm studentbostäders förvaltningschef Mathias Lantz. De tittade på de ekonomiska förutsättningarna att kunna omvandla korridorsboenden till lägenheter, något som studenter efterfrågar i dag.

– Vi gick lite baklänges. I stället för att börja hos Stockholms studentbostäder började vi hos studenten, alltså vad en omvandling kan betinga för värde för dem som bor i området i dag, säger Mathias Lantz.

Vd Ingrid Gyllfors.


Internationellt pris
I november deltog Stockholms studentbostäder i den internationella studentbostads-kongressen Class of 2020 där de tävlade i kategorin Best visionary leadership. På Class of 2020 deltar studentbostadsbolag från hela världen för att dela kunskap, inspireras av varandra och för att tävla i vilka som har den bästa verksamheten.

För att vinna tävlingen skulle man som organisation bland annat visa upp hur man har tänkt på ett innovativt sätt för att inkludera studenter och förbättra studentbostaden. Prisutdelningen hölls i Berlin och Stockholms studentbostäder tog hem priset.

– Det känns helt fantastiskt såklart, det här visar verkligen att vi är på rätt väg, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega