Förening / Nytt från organisationer & föreningar
Partnertext från Fastighetsentreprenörerna

”Vi måste hjälpas åt att trygga kompetensen”

Förvaltningsbranschen står, precis som så många andra branscher, inför en av de största förändringsresorna någonsin – digitaliseringen. Tack vare digitaliseringen får vi ständigt nya möjligheter att förbättra och förenkla för våra kunder. Men det ställer även höga krav på att hänga med i utvecklingen för att inte förlora i konkurrenskraft.

Samtidigt som denna möjlighet har öppnat sig ligger ett stort orosmoln över förvaltningsbranschen – bristen på kvalificerad personal.

Gymnasieutbildningar för fastighetsskötare står tomma, och många utbildningar tvingas lägga ner, trots att mängder av aktiva fastighetsskötare vittnar om att de älskar sitt yrke och inte kommer lämna det förrän det är dags för pension.

Det här leder till en personalbrist som å ena sidan skapar en kunskapsspridning men å andra sidan gör att kunden förlorar sin resurs.

Fokusera på medarbetarna
Vi på Fastighetsägarna Service har under ett och ett halvt år lagt högsta prioritet på att skapa en företagskultur som fokuserar på medarbetarna.

Bort med detaljstyrning och in med självdrivande medarbetare som kan fatta egna beslut och styra sin egen tid.

Det har redan lett till en minskad personalomsättning på fyra procent och en drastisk förändring uppåt på såväl nöjd medarbetar-index (NMI) som nöjd kund-index (NKI).

Tala om hur bra vi är
Men ett enskilt företag kan bara dra sitt eget lilla strå till stacken. För att få en märkbar effekt måste vi i branschen tillsammans hantera problemet med personalbrist.

Vi måste bli bättre på att nå ut med hur bra vi gör det för våra kunder och medarbetare.

Bra på jobbet och göra skillnad
Varenda högstadieungdom som vill gå vidare inom det praktiska yrkeslivet ska veta att fastighetsskötare, trädgårdsmästare, drifttekniker och alla andra som bidrar till att våra fastigheter förvaltas väl också har det riktigt bra på jobbet och gör skillnad.

Vill vi lösa branschens kanske största problem måste vi gemensamt organisera oss. En plattform där vi kan driva den här fråga är Fastighetsentreprenörerna, och vi som är medlemmar i föreningen ser fram emot att skapa bättre förutsättningar för alla som verkar i branschen.

Patrik Levy,
ledamot Fastighetsentreprenörerna

Bli den första att kommentera "”Vi måste hjälpas åt att trygga kompetensen”"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega