Nu när sommaren kommer är det flera system som gått på högvarv, som behöver kollas. Vilka åtgärder är lämpliga att göra med värmesystemet, undercentral och ventilationsanläggningen? Experten ger råd.
1. Expansionskärlet
Nu när värmesystemet är ”kallt” så har det sin minsta volym och det är då trycket skall vara rätt och inte för lågt. Som exempel tar vi ett 3 våningshus med källare. Den statiska höjden är 10 meter (10 meter vattenpelare), vilket motsvarar 1,0 bar.
Har man ett slutet expansionskärl bör det ha en volym på ca 15% av värmesystemet och förtrycket skall vara 5 meter vattenpelare över högsta radiatorn. Det motsvarar 0,5 bar plus den statiska höjden.
10 meter = 1,0 bar
1,0 bar + 0,5 bar = 1,5 bar förtryck
Ett 3 våningshus med källare bör alltså ha ett tryck i expansionskärlet på 1,5 bar eller 15 meter vattenpelare vid kallt värmesystem.
Kontrollera förtrycket också
Är det ett slutet kärl så ska man även kontrollera förtrycket och inte bara anläggningen tryck. Det innebär att man stänger av mellan expansionskärl och värmesystem och släpper ut det vatten som är i kärlet.
Tyvärr är det sällsynt med ventiler här. Finns inte det, se till att det monteras för att göra kontrollen enkel. Är det svårt att göra blir det ofta inte gjort.
När radiatorvattnet är tömt ur expansionskärlet kollar man förtrycket i kärlet och fyller på med kväve eller luft om det är för lågt tryck. I vårt exempel skall det vara 1,5 Bar. Sedan öppnar man upp mellan kärl och värmesystem.
Det finns även andra typer av expansionskärl och där får man titta i driftinstruktionen hur det skall göras. I samband med att man testar expansionskärlet så är det lämpligt att man testar säkerhetsventilen på värmesystemet.
2. Cirkulationspumpar
Är det varmt ute bör cirkulationspumpen inte vara i drift. Den är då sommarstoppad. Man kan köra i gång den och lyssna på hur den låter. Inget skrammel utan den ska bara avge ett susande ljud om allt är som det ska.
3. Motorventiler
Testkörning för att se att de reglerar utan oljud.
4. Rörledningar
Visuell inspektion för läckage, korrosion och skador samt kontroll av isolering.
5. Styrsystem
Genomgång av automatiken och säkerhetskritiska system för att säkerställa att de fungerar som de ska.
6. El-utrustning
Kontroll av huvudströmställare, säkringar och kopplingar för att säkerställa att det inte finns några tecken på överhettning eller skador.
7. Luftbehandlingssystem
Kontroll av filtren, fläktarna och luftflödet för att säkerställa god ventilation och komfort.
8. Filter
När är det dags för filterbyte i FTX aggregatet? Många byter efter pollensäsongen men frågan är om det är rätt tid? När filtret börjar bli igensatt så ökar energianvändningen vilket gör att filtren skall ha lågt motstånd (inte igensatta) när elpriset är högt. Så ett byte närmare vintern kan vara att föredra. Man bör välja filter med stor yta och lågt motstånd för att ha låg elanvändning.
9. Fläktar
Lyssna på oljud för att upptäcka lagerfel i fläktmotorn. Skall man då byta lager eller byta hela fläkten? Nya fläktar använder mindre el vilket kan göra ett byte lönsamt. Är det remdrivna fläktar så skall man kolla remmarnas kondition eller byta till modernare fläktar.
10. FTX
Har man roterande växlare så kan man kolla remmen till rotorn och kolla om den är dags att byta ut.
Sammanfattning
Mitt råd är att det är innan semestern man ska kolla anläggningarna och inte vänta till efter semestern. När du sedan har gått igenom all teknik, kan du unna dig en skön ledighet med sommar, sol och ”bekymmersfri” undercentral.
Roland Jonsson
Energiexpert