Rosengård Fastighets AB:s hyresfria föreningslokal, en bosocial hubb, ska nu utvärderas. Man ska se hur hubben har bidragit till trygghetsskapande effekter, social tillit och de boendes levnadsvillkor. Målet är att inspirera fler bostadsbolag i Sverige.
I drygt fyra år har Rosengård Fastighets AB upplåtit en hyresfri föreningslokal – en bosocial hubb – i bostadsområdet Örtagården, på Rosengård. Där kan ideella organisationer och samarbetspartners bedriva verksamhet riktad till bolagets boende. Syftet med den bosociala hubben är att platsaktivera området och möjliggöra bosociala aktiviteter som förbättrar de boendes levnadsvillkor, stärker den sociala tilliten samt ökar trivseln och tryggheten i området. Under de kommande åren ska den bosociala hubben utvärderas.
Stor efterfrågan
Rosengård Fastighets AB:s fastighetsbestånd på Rosengård, som innefattar Törnrosen samt delar av Örtagården, räknas enligt Polisen som ett särskilt utsatt område. Detta är en av anledningar till att arbetet med social hållbarhet har varit ett av Rosengård Fastighets AB:s fokusområden, ända sedan bolaget bildades 2017. En stor del av det arbetet görs tillsammans med långsiktiga samarbetspartners som bland annat arrangerar aktiviteter i den bosociala hubben.
– Det finns en stor efterfrågan från föreningar att låna vår bosociala hubb, som idag är fullbokad och har många besökare. Mot denna bakgrund ser vi behov av en kvalificerad effektutvärdering innan vi går vidare och planerar in fler liknande lokaler i vårt område, säger Jens Ringö fastighetschef på Rosengård Fastighets AB.
Jens Ringö förklarar:
– Olika föreningar och initiativ med social hållbarhet i fokus har bedrivit verksamhet i hubben under flera år och vi är nyfikna på att utvärdera vilka effekter detta har och har haft på bostadsområdet. Kan en lokal som tillhandahålls gratis till ett antal aktörer vara en av de viktiga förutsättningarna för att arbeta med stadsutveckling? Vilka värden och förflyttningar kan vi mäta genom hubben? Det är några av de frågor som vi är intresserade av och vi tar nu extern hjälp för att driva detta analysarbete vidare.
Utvärdering av trygghetsskapande effekter
Under perioden 2025–2027 ska företaget Urban utveckling, med lång erfarenhet av att arbeta med områden med socioekonomiska utmaningar, utvärdera trygghetsskapande effekterna av den bosociala hubben. Utvärderingens mål är att generera kunskap som ska stödja Rosengård Fastighets AB i vidareutvecklingen av hubbens verksamhet samt att sprida viktig och praktiknära erfarenheter till andra fastighetsbolag i Sverige.
Utvärderingen finansieras av Brås ekonomiska stöd för utvärdering och uppföljning.
– Rosengård fastigheters bosociala hubb är ett inspirerande exempel på hur ett bostadsbolags sociala engagemang kan förbättra hyresgästers levnadsvillkor och stärka sammanhållningen i ett bostadsområde. Vi ser fram emot att fördjupa vår kunskap om hubbens verksamhet och utvärdera dess påverkan på viktiga faktorer som trygghet och social tillit, säger Imad Bensaid, utredare på analysföretaget Urban Utveckling.
Exempel på organisationer i den bosociala hubben:
Yalla Lotsarna erbjuder bland annat föräldrautbildning, stöd i kontakt med vård, skola och myndigheter samt strävar efter att skapa fler möjligheter till sysselsättning, öka kunskapen kring barns hälsa, utveckling och vikten av att gå i förskola.
Rädda Barnen erbjuder sociala aktiviteter för barn och vuxna, läxhjälp, språkstöd och övrigt viktigt stöd till ensamstående mammor, såsom att förebygga att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk.
NyföretagarCentrum Öresund erbjuder kostnadsfri rådgivning, mentorskap och vägledning för dem som vill starta eget företag.