Hur ger en meningsfull fritid tryggare bostadsområden?

Porträttfoto: Helena Ryhle

Viktoria Walldin är antropolog och ser sambanden mellan social trygghet och meningsfull fritid för unga. Hon hittar goda exempel och tipsar om läsning och initiativ som redan är etablerade och som kan göra skillnad.

Min drivkraft och intresse för arkitektur och fastighetsbranschen handlar om den enorma möjligheten att utveckla hållbara städer och samhällen. Jag är helt övertygad om att antropologer och etnologer tillsammans med arkitekter, förvaltare och utvecklare behöver agera tillsammans för att förstå relationen mellan människor, platser och den byggda miljön. Det bör vara ett gemensamt förhållningsätt.

Detta blev extra tydligt för mig genom en synkronicitet; parallellt med att jag läste antropologiprofessor Thomas Hylland Eriksens ”Små platser, stora frågor” (2000) fick jag höra om Stena Fastigheters ”Relationsförvaltning” i Lindängen och MKB:s Fritidsklubb Linnea i Örtagården (Rosengård), båda i Malmö.

Stena knackade dörr och byggde relationer
Stena hade kommit till insikt om att ”Människor behöver mer än en bostad – de behöver tillit, gemenskap och framtidstro.” För att skapa levande bostadsområden som folk vill stanna kvar i så stärkte de vardagsnärvaron och byggde relationer med sina hyresgäster.

Det började med att en anställd gick runt i området och knackade dörr för att prata med boende om hur de tillsammans kunde minska nedskräpning och skadegörelse. Stenas sociala arbete utvecklades till det numera varumärkesskyddade Relationsförvaltning som särskilt fokuserar på att ge barn och unga bättre livschanser genom samarbeten med skolan, arbetsmarknad, föreningar etcetera.

Fritids för alla
MKB omvandlade två lägenheter till fritids för barn och unga som förlorat rätten till fritidsplats till följd av arbetslös förälder. Detta för att motverka att barn och unga drev fritt på gatan – ett alternativ som sällan ger positiva konsekvenser. Med kompetent personal ordnades i stället aktiviteter för åldrarna 6–16 år inklusive mellanmål. Fritidsgården har betytt oerhört mycket för både generation Z och Alpha i Örtagården som beskriver Linnea som en ”fristad” och ”ett andra hem”.

Fastighetsägarnas engagemang
Dessa exempel resonerar kanske inte exakt med Hylland Eriksens bok, men definitivt med principen Små platser, stora frågor. Under de senaste 15 åren har flera fastighetsägare, förvaltare och utvecklare engagerat sig i socialt arbete. Fastighetsägarna lanserade 2023 en informativ skrift för att understryka dess viktiga och unika roll i frågan, med flera goda exempel som inspiration. Det är en bra vägledning då mer behövs göras.

Jag hör ofta privata fastighetsägare säga att de behöver växla upp vad gäller sociala insatser i deras bostadsområden ”när samhället sviker” barn och unga. (Poängterar de privata lite extra då man kanske kan förvänta sig detta av de kommunala bostadsbolagen även om de inte har just det uppdraget). Det behövs!

Eldsjälar i civilsamhället
En meningsfull fritid är livsviktig för barns och ungas välmående och en positiv framtidsbild. För att stärka jämlika uppväxtvillkor fordras strukturerade aktiviteter som sträcker sig bortom fritids, och erbjuder andra former av kultur och idrott.

När det kommer till idrott så drivs föreningar i ”civilsamhället” av mer eller mindre utbrända – ofta mer än lustfyllda – föräldrar som ställer upp för att möjliggöra sport till låga avgifter. När vi vänder oss till dessa för dialogarbeten så tänker vi ofta: Jösses, dessa behöver stöd, avlastning och en medalj. Vi skäms för att ta upp mera av deras gratistid, samtidigt så vet vi att just dessa eldsjälar alltid ställer upp på det som syftar till att utveckla bostadsområdet.

Kultur gör skillnad
På senare år så har Öppen Kulturskola till viss utsträckning kunnat erbjuda avgiftsfri kultur. Detta är ett svar på Kulturskoleutredningen, Kulturrådet och andra kulturinstanser som länge påpekat att unga med sämre socioekonomisk bakgrund är underrepresenterade både på kulturskolan och inom kulturutbildningar. Detta har alltså förbättrats men är fortfarande en aktuell fråga, trösklar kvarstår.

Till sist, mina tips för att komma vidare

Viktoria Walldin
Antropolog och Partner på White Arkitekter

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega