Lär dig planera bättre belysning

Belysningsbranschens experter reder ut fakta och missförstånd kring bländning i en ny skrift. De har också gjort en planeringsguide för bättre belysning inomhus.

Bländning uppstår när lampor eller en yta i rummet är märkbart ljusare än omgivningen. Ögat utsätts då för ett starkare ljus än det är anpassat för. UGR (Unified Glare Rating) är en metod för att beräkna graden av obehagsbländning inomhus från en betraktares position.

I en artikel i tidningen Ljuskultur reder Belysningsbranschens Tekniska kommitté ut fakta och missförstånd om UGR och bländning. Länk till artikeln finns i länksamlingen under denna artikel.

En tumregel är att ljusintensiva armaturer i en mörk omgivning ger ett högre UGR-värde medan ljusintensiva armaturer i en ljus omgivning ger ett lägre UGR-värde. En viktig sak att komma ihåg är att det är ett beräknat värde av en anläggning i sin helhet, inte ett mått på om en armatur är bländande.

Praktisk planeringsguide
En belysningsplanering är ofta ett omfattande arbete med många olika krav och önskemål som ska uppfyllas från beställare, användare och andra parter.

Därför har Belysningsbranschen tagit fram planeringsguiden, ett verktyg som fokuserar på belysningen av arbetsplatser inomhus och som steg för steg lotsar dig genom processens alla moment. Länk till guiden finner du i länksamlingen under artikeln.

Planeringsguiden är tänkt dels som ett hjälpmedel för dig som är planeringsansvarig för en belysningsanläggning, dels som en tolkning av och ett komplement till gällande standarder och rekommendationer för belysning inomhus.

Källa: belysningsbranschen.se

 

 

Bli den första att kommentera "Lär dig planera bättre belysning"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega