200 kronor mer i hyra för digitala lås

Nu är det klart att Sölvesborgshem får höja hyran med mellan 175 och 200 kronor per månad och lägenhet när bolaget sätter in digitala lås-system i flera av sina befintliga fastigheter.

– Det känns jätteroligt att vi hittat en teknik och en affär som funkar. Jag tror att lås och lås-system kan bli nästa digitala våg för fastighetsbranschen, den potentiella volymen är stor och tekniken är ganska lätt, säger Sölvesborgshems vd Johan Braw.

Johan Braw.

300 lägenheter
Bolaget ska under året installera digitala lås i drygt 20 procent av sitt fastighetsbestånd, cirka 300 lägenheter. I ett första steg får byggnaderna digitalt skalskydd inklusive tvättstugebokning online och porttelefonifunktion i mobilen. I nästa steg erbjuds alla hyresgäster att få ett digitalt lägenhetslås med knappar och tagg. Dessutom installeras digitala lås i samband med omflyttning.

175–200 kronor per månad
Sölvesborgshem har nu kommit överens med Hyresgästföreningen att standardhöjningen motiverar en hyreshöjning med totalt 174–200 kronor per lägenhet och månad. För skalskyddet betalar alla hyresgäster 75–99 kronor medan lägenhetslåsen höjer hyran med 99–101 kronor.

Kan välja bort
– För att komma överens med Hyresgästföreningen lovade vi att nästa hyresgäst som flyttar in som inte själv har valt digitalt lås inom en månad kan välja bort det. I så fall tar vi bort det och sätter dit ett analogt lås och sänker hyran. Men vi tror att de flesta kommer att behålla sina digitala lås. Skalskyddet är dock alltid kvar.

Lönsam satsning
Överenskommelsen med Hyresgästföreningen gör att standardhöjningen blir lönsam för Sölvesborgshem, även utan att räkna med presumtiva effektivitetsvinster.

– Det är klart att vi hoppas kunna eliminera en hel del friktioner genom att slippa hantera cylinderbyten, men det är svårt att bedöma hur mycket och därför har vi inte kunnat kalkylera med det, säger Johan Braw.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Läs också ”Digitala lås i Sölvesborg” här

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega