Fastighetsbolag bäst på jämställdhet

Allbright-rapporten berömmer fastighetsbranschen för bästa jämställdheten. Läs mer och ladda ner hela rapporten.

Fastighetsbranschens börsbolag ligger som vanligt i topp när det gäller jämställdhet. Det visar årets Allbright-rapport som beskriver branschen som ett föredöme.

”I fastighetsbranschen har de insett att jämställdhet är bra för affärerna och de har en vilja att återspegla människorna de verkar för. Ledningsgrupperna har nått rekordhöga 33 procent och styrelserna har som första jämställda bransch nått 41 procent kvinnor. Ett resultat som krävt ett gediget arbete”, skriver Allbright och tillägger;

”Fler branscher kan med fördel ta efter fastighetsbranschens initiativ. Nu är det upp till nästa bransch att ta över stafettpinnen”.

Årets raket
Fastighetsbolaget NP3 Fastigheter går upp i topp på den gröna listan för bolagen med jämställd ledningsgrupp. Bolaget hade tidigare tre personer i ledningsgruppen, varav två män. Nu har gruppen utökats med två kvinnor, vilket innebär att kvinnorna är i majoritet.

Förutom NP3 placerar sig nio fastighetsbolag på gröna listan. Så här placerade de sig i ordning efter hur bra jämställdhet de har i ledningsgruppen: HEBA, Wihlborgs, Atrium Ljungberg, Kungsleden, Platzer, Corem, Sweco och Castellum.

På gröna listan återfinns 13 procent av alla börsbolag, vilket är två procentenheter bättre än föregående år.

Röda listan
Ytterligare 18 fastighetsbolag finns med på den gula listan där bolagen har minst en kvinna i ledningsgruppen. På denna lista återfinns totalt 59 procent av alla börsbolagen.

Bland bolagen på röda listan, som helt saknar kvinnor i ledningsgruppen, är sex från fastighetsbranschen: Fast Partner, Klövern, Peab, Victoria Park, Catella och Sagax.

Totalt sett hamnar 26 procent av börsbolagen på den röda listan, vilket är en procentenhet mindre än i fjol.

”Bromsar utvecklingen”
Stiftelsen Allbright, som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet, beklagar att andelen kvinnor på ledande positioner i börsbolagen bara har ökat en procentenhet i årets rapport.

”Det är inte värt att räkna som ett framsteg. Hela 85 procent av bolagen har fastnat vid rödljuset och bromsar utvecklingen framåt”, skriver Allbright.

Stiftelsen konstaterar också att endast 11 procent av personerna i börsens ledningar har utländsk bakgrund, vilket kan viktas mot att 26 procent av Sveriges befolkning i arbetsför ålder har utländsk bakgrund.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega