Sportbutik vann mot köpcentrum

Sportbutiken hade rätt att få hyresnedsättning och säga upp sitt hyresavtal i förtid på grund av störande byggnadsarbeten. Det slår Högsta domstolen fast i en dom.

Sportkedjan hade tecknat en tioårigt hyresavtal med det då 2009 nyöppnade Entré Malmö. Men redan efter fyra år inledde fastighetsägaren, ett tyskt investmentbolag, omfattande bygg- och renoveringsarbeten för att höja köpcentrumets attraktionskraft.

Hinder och men
Sportkedjan deponerade en del av hyran sedan ombyggnadsarbetena pågått i flera månader och butiken inte fick besked om när det skulle vara klart. Efter åtta månader sa sportbutiken upp hyresavtalet med hänvisning till att arbetena medfört hinder och men och utgjort en väsentlig brist i nyttjanderätten.

Krav på skadestånd
Fastighetsägaren krävde då skadestånd av sportkedjan.

Såväl tingsrätt som hovrätt har tidigare ansett att sportkedjan haft rätt att bryta hyresavtalet i förtid och Högsta domstolen går nu alltså på samma linje.

Väsentlig brist
Bristen i nyttjanderätten till lokalen har varit så väsentlig att sportkedjan hade rätt att säga upp hyresavtalet, anser HD. Domstolen anser även att det var rätt att sätta ned hyran med 40 procent under aktuell period.

Text: Hans Hellberg
hans.hellbeg@forvaltarforum.se

Ladda ned och läs hela domen här

 

 

 

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega