Så vill hyresgäster utsmycka husen

Hur ser den konstnärliga utsmyckningen i husen ut när hyresgästerna själva får välja? Ett konstprojekt i Alby visar hur det kan bli.

Det har funderats, skissats och målats på Albyvägen 12 och 14. Nu presenteras resultatet: väggmålningar i entréerna som de boende själva fått vara med och skapa.

– Vi har en lång tradition av att inkludera de boende och särskilt barn och unga. Det är ju de som går genom de här portarna varje dag, säger Alvaro Fuentes, hållbarhetsutvecklare på Botkyrkabyggen.

Glada färger och djur
I samband med renovering av portarna på Albyvägen 12 och 14 har ett inkluderande konstprojekt genomförts av Botkyrkabyggen, Subtopia och hyresgästerna på adresserna.

Konstprojektet vid namn Art inclusive är ett inkluderande konstprojekt som handlar om att låta de boende själva vara med och påverka hur utsmyckningen av deras hus ska se ut.

Strax innan jul blev väggmålningarna i portentréerna färdiga. Motiven är Alby och dess omkringliggande omgivningar. Temat är glada färger, djur och allt det som gör Alby till Alby: vacker natur, utsikt över Flottsbro, svanarna på Albysjön och hemkänslan.

Minskad skadegörelse
– Partiet schack som spelas mellan räven och musen representerar gemenskapen människor emellan. Att oavsett hur ung eller gammal du är eller hur olika man kan vara så finns det alltid sätt att förstå varandra på, säger konstnären Ar1s som skapat målningarna tillsammans med de boende.

Sedan tidigare har Botkyrkabyggen initierat ett projekt där barn fick måla i entréerna på Albyvägen 8 och 10.

Genom att låta de boende vara med och påverka hur deras vardagliga miljö ska se ut har positiva effekter märkts som till exempel mindre skadegörelse vilket ökar trivseln. Fler konstprojekt i Alby som inkluderar boende och barn är under planering.

Källa: Botkyrkabyggen

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega