Antalet nätanslutna solcellsanläggningar fortsätter att öka. Den installerade effekten har ökat med 65 procent i Sverige mellan 2016 och 2017.
Det visar Energimyndighetens senaste rapport som analyserar utvecklingen av solcellsinstallationer.
I rapporten presenteras den nätanslutna effekten på elområdes-, läns- och kommunnivå. I faktarutan under artikeln kan du ladda ner och läsa hela rapporten ”Nätanslutna solcellsanläggningar 2017”.
Ledande kommuner
Linköping kommun har enligt statistiken mest ackumulerad installerad effekt. Däremot var det Stockholm kommun som installerade mest effekt under 2017.
Uppsala kommun har flest anläggningar, vilket indikerar att en stor andel av effekten utgörs av små anläggningar hos privatpersoner.
Ledande län
Rapporten visar en lista över Sveriges alla län avseende total installerad effekt och antalet nätanslutna solcellsanläggningar.
Skåne län har enligt statistiken mest installerad effekt och var också det län som installerade flest anläggningar under 2017. Dock har Västra Götalands län flest antalet solcellsanläggningar.
Insatser påverkar
– Insatserna från de olika länen och kommunerna får en påverkan på både antal anläggningar och installerad effekt. I rapporten beskrivs några exempel på olika insatser som gjorts för att främja utbyggnad av solceller på regional nivå, säger Camilla Dellby som är analytiker på Energimyndigheten.
Styrmedel riktade till solenergi, ekonomiska incitament och miljömedvetenhet är några av anledningarna till solcellernas ökade popularitet. Priserna på solceller i Sverige har på samma sätt som på den globala marknaden sjunkit senaste åren.
Få stora producenter
Många av styrmedlen riktar sig till kommersiella fastigheter och hushåll med mindre, takmonterade anläggningar där den producerade elen förväntas användas i fastigheten.
Antalet större anläggningar som säljer all producerad el är i dagsläget relativt få. Flertalet av de befintliga styrmedlen är inte riktade till dessa typer av anläggningar.
Mindre i majoritet
Cirka 45 procent av den installerade effekten utgörs av mindre anläggningar, med en installerad effekt som understiger 20 kW.
Den stora andelen av solcellsanläggningar används för egen användning, vilket visar på större engagemang hos privatpersoner.
För anläggningar större än 1000 kW fanns det år 2016 och 2017 tre respektive sex stycken anläggningar. Diagrammet nedan visar antal nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige 2016 och 2017, fördelat i olika storleksklasser.
Källa: Energimyndigheten
Den årliga rapporten över nätanslutna solcellsanläggningar 2017 innehåller officiell energistatistik. Rapporten har även två temakapitel. I den ena har vi tagit fram en prognos på hur utbyggnaden och solelsproduktion kommer att se ut från 2018 framåt. Prognosen grundar sig på historiska utvecklingen som skett av solcellsanläggningar. I det andra temakapitlet presenterar vi hur stor potential som finns i Sverige för takmonterade solcellsanläggningar enligt en studie gjorde av Profu på uppdrag av Energimyndigheten.Rapporten baseras på statistiken som publicerades våren 2018 publicerade vi statistik som visade en kraftig ökning på nätanslutna solcellsanläggningar under 2017 i Sverige. Totala antalet anläggningar var 15 300, vilket är en ökning med drygt 52 procent jämfört med 2016.
Ladda ner rapporten ”Nätanslutna solcellsanläggningar 2017”
Sverigekartan till ovan visar installerad effekt över nätanslutna solcellsanläggningar per elområde 2017, MW.
Kontaktperson
Jeffrey Berard
016-544 21 17