Först i Sverige med solceller på alla nya bostadshus

BoKloks första projekt med solceller, Esplanaden i Upplands Väsby norr om Stockholm. Beräknad inflyttning oktober 2018.

BoKlok blir första bostadsbyggaren i Sverige med solceller på samtliga nya bostadshus. Initiativet är ett samarbete mellan BoKlok och Ikea Group, med målet att göra solenergi tillgänglig för de många människorna. 

Alla lägenheter som säljs från oktober 2018 och byggs från 2019 utrustas med solceller.

Självförsörjande på el
– Vi är den första bostadsbyggaren som tar steget fullt ut och utrustar alla våra nya lägenhetshus med solceller. Det här är vårt kanske viktigast beslut hittills. Vi vill på sikt att våra kunder ska bli helt självförsörjande på el. Nu kan våra nya kunder både få en låg boendekostnad och och leva hållbart, säger Jonas Spangenberg, vd på BoKlok.

Samarbetet mellan BoKlok och Ikea Group bidrar till att kostnaderna och tidsåtgången minskar i utvecklingen, logistiken och installationen av solenergilösningarna, så att fler ska ha råd med solenergi.

Driva ventilation och belysning
Energin från solcellerna kommer bland annat driva fastighetens ventilation, belysning och delar av den gemensamma uppvärmningen. Eventuellt överskott kommer att säljas och matas ut på elnätet.

Om BoKloks satsning på solenergi

  • Totalt kommer cirka 4500 solceller (solpaneler) installeras årligen, vilket motsvarar 1388 kW.
  • Det innebär en utsläppsminskning motsvarande omkring 133 ton koldioxid årligen.
  • 133 ton koldioxid motsvarar utsläppen från cirka 112 000 körda mil om året med en genomsnittlig svensk bil, eller nästan 28 varv runt jorden.
.