I september lanserar EU-kommissionen renoveringsvågen som ska bidra till mer energieffektiva byggnader. För EU har åtgärderna dessutom blivit ett viktigt sätt till att kickstarta coronadrabbade ekonomier.
Förra året presenterade EU-kommissionen en strategi för hur unionen ska kunna bli klimatneutral till 2050, gröna given (The Green Deal). I strategin ingick förslag till åtgärder inom byggnadssektorn, ett paket som kallas renoveringsvågen (Renovation Wave).
– Detaljerna i renoveringsvågen håller fortfarande på att utformas av kommissionen. Men vi vet att förslagen inriktas dels på att minska regulatoriska hinder för renoveringar, dels på att stimulera en ökad renoveringstakt, säger Rikard Silverfur, utvecklings- och hållbarhetschef på Fastighetsägarna, som följt EU:s pågående arbete.
Fördelaktig finansiering
Initiativet ska främja energieffektiviseringar i befintliga byggnader. Kommissionens målsättning är att den årliga renoveringstakten ska fördubblas – från dagens genomsnitt på cirka en procent till två procent.
– Jag tror att det framförallt är fastighetsägare med större bestånd som kommer att påverkas av renoveringsvågen. Mest betydelsefullt för svensk del tror jag blir större möjligheter till fördelaktig finansiering.
Skala upp projekt
Renoveringsvågen kommer troligen inte att innehålla tvingande åtgärder från EU. Nya krav tar längre tid att få igenom, konstaterar Rikard Silverfur. Däremot vill EU bland annat underlätta finansiering av renoveringar och skala upp omfattningen av varje projekt.
– EU nämner ett slags aggregering, där flera renoveringsprojekt samlas och gemensamt söker finansiering hos exempelvis Europeiska Investeringsbanken. Då skulle det också bli mer intressant att skala upp renoveringarna.
Industriell renovering
EU vill också underlätta för industriell renovering, djuprenoveringar på bred front. En metod som vi nästan helt lämnat i Sverige, konstaterar Rikard Silverfur.
– Det är vanligare i många andra länder, och det återstår att se hur intressant industriell renovering blir för svenska fastighetsägare.
Del av återhämtningsstöd
I maj publicerade kommissionen en färdplan, med preliminära förslag. Färdplanen har under sommaren varit föremål för samråd och konsultation – från Sverige har bland annat Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta lämnat synpunkter.
En färdig handlingsplan, med detaljerat innehåll, har EU:s energikommissionär Kadri Simson utlovat under september. Coronapandemin har inte påverkat innehållet i den kommande handlingsplanen, enligt Rikard Silverfur. Däremot har renoveringsvågen, i kölvattnet av pandemins effekter, seglat upp som en viktig del av EU:s återhämtningspaket.
– EU har under våren pekat ut renovering och energieffektivisering av byggnader som en bra möjlighet för länder att satsa på en nystart av ekonomin, säger Rikard Silverfur.
Covid-19 påverkar klimatförslag
Samtidigt som renoveringsvågen fått högre prioritet, kan istället genomförandet av andra planerade klimatförslag från EU skjutas på framtiden något, tror Rikard Silverfur.
EU:s klimatstrategi, den gröna given, innehåller generella förslag som på sikt kommer att påverka svenska fastighetsägare. Det handlar bland annat om skärpta utsläppsmål och att införa ett energiskattedirektiv. Möjligheten att inkludera byggnader i EU:s utsläppshandel är också uppe på dagordningen.
– Min bedömning är att dessa frågor prioriteras ned eller pausas på grund av covid-19. Istället tror jag att EU-kommissionen kommer att sätta tryck på medlemsländerna att verkligen genomföra renoveringsvågen, säger Rikard Silverfur.
Text: Henrik Lundström
redaktionen@forvaltarforum.se
Tidplanen
- Dec 2019. Renoveringsvågen presenteras som en del av Gröna given.
- 11 maj 2020. Färdplan presenteras.
- Maj-juni 2020. Samråd och konsultation.
- Sep 2020. Renoveringsvågen presenteras – handlingsplan (inklusive tidplan).