Fortsatt Boverket-nej till krav på IMD

Boverket står fast vid sin rekommendation till regeringen att inte införa krav på individuell mätning och debitering i Sverige.

Boverket har gjort en uppföljning av sina tidigare utredningar om IMD.Beräkningsresultaten 2018 skiljer sig inte från resultaten från 2014 och 2015, skriver myndigheten i sin rapport.

”Att mäta värme på lägenhetsnivå genom att installera en värmemängdsmätare vid ny- eller ombyggnad är alltid olönsamt enligt beräkningsresultaten. Resultaten är således desamma som vid utredningen 2014. Boverkets rekommendation är därför också densamma som tidigare, att inte i något fall införa ett krav på sådan mätning i Sverige”.

Olönsamt även i befintliga byggnader
Att mäta värme på lägenhetsnivå i befintliga byggnader med radiatormätare är även det olönsamt i de allra flesta fall, där endast typbyggnaden med sämst energiprestanda visar på en teoretisk möjlig ekonomisk vinst när inomhustemperaturen sänks med 1 grad, anser Boverket.

När osäkerhet introduceras även för intäktssidan minskar sannolikheten för lönsamhet samtidigt som risken i investeringen ökar kraftigt.

Boverkets slutsats och rekommendation från 2015 kvarstår därför, att ett krav på individuell mätning av värme med radiatormätare med stor sannolikhet skulle innebära olönsamma investeringar för majoriteten fastighetsägare och att det därför inte i något fall ska krävas individuell mätning och debitering av värme med radiatormätare i befintlig bebyggelse.

Mätning av vatten kan bli lönsamt
Resultaten för individuell mätning och debitering av tappvarmvatten indikerar att en sådan investering vid uppförande kan bli lönsam i de fall vattenförbrukningen minskar, men där det är lika stor sannolikhet, generellt, att den blir olönsam.

Kostnaden för drift men även vilken kommun som byggnaden ligger i påverkar resultatet kraftigt.

I ombyggnadsfallet, där installationskostnaden såväl som risken för oförutsedda kostnader är högre, är sannolikheten för ett lönsamt resultat ännu lägre.

Boverkets slutsats blir därför densamma som vid utredningen 2014, att sannolikheten för lönsamhet är för låg för att kunna ställa krav på individuell mätning av tappvarmvatten vid uppförande eller ombyggnad.

Standard i nyproduktion
Boverket föreslår därför återigen att det inte i något fall ska krävas individuell mätning av tappvarmvatten vid ny- eller ombyggnad.

Samtidigt verkar individuell mätning av tappvarmvatten vid nyproduktion i stort sett vara standard idag, enligt de mätföretag och fastighetsbolag som Boverket har haft kontakt med i denna utredning.

Det är således troligt att ett lagkrav på individuell mätning och debitering av tappvarmvatten vid nyproduktion inte skulle få särskilt stora ekonomiska konsekvenser för byggherrar eller fastighetsägare idag.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega