Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?
Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens

Klä dig rätt för jobbintervjun

– Lyssna inte på butikspersonalen! Och sluta att jämföra dig med andra! Det viktiga är att det du provar känns bra för dig, säger Bernardica Bröddén.

Dags att göra ett bra första intryck – kanske väntar en anställningsintervju eller en ny tjänst? Ett genomtänkt klädval hjälper dig en bit på vägen. Förvaltarforum har träffat Bernardica Bröddén, expert inom området klädsel. Här ger hon sina bästa tips.

När du kommer in i ett rum, vilka signaler tror du att du skickar ut med hur du rör dig och klär dig? Det är en fråga jag alltid brukar ställa, berättar Bernardica Bröddén som i över 15 år arbetat som personal shopper.

Svaren kan vara allt från ”en i mängden” till ”koll på läget”. Nästa fråga: vad skulle du vilja förmedla med dina kläder, tycker många är svårt att svara på.

– Här brukar jag säga ”tänk dig att du är i en godisbutik och du får välja precis vad du vill” och då svarar en del lite drömmande om den stil de skulle vilja ha. Ofta har de bara en tanke och ser en vag bild framför sig, men vet inte hur de ska komma dit.

Det är här Bernardica Bröddén går in och vägleder.

– Det handlar inte om att applicera ett mode, utan om att hitta plagg som får personen att må bra och känna sig fin. Kläder med rätt passform och i nyanser som lyfter fram personens egna färger, säger hon bestämt.

Sträcker på sig i spegeln
Hon möter män och kvinnor i alla åldrar och i olika branscher, som till exempel varit föräldralediga, befordrats eller söker jobb. Tillfällen när garderoben kan behöva uppdateras.

I mötet med nya människor eller i situationer där vi kliver ut ur vår trygghetszon underlättar det mycket om vi känner oss just trygga och bekväma i våra klädval, betonar Bernardica Bröddén.

–Det syns direkt om plagget är ”rätt”, för då sträcker personen på sig, när hon eller han ser sig i spegeln och blir mer öppen i sitt kroppsspråk. Det är precis den effekten du vill åt, och den behövs inte minst i mötet med en ny potentiell arbetsgivare, resonerar hon.

Lista: Vad är viktigt att tänka på i valet av kläder? Längre ner på sidan hittar du en lista med råd.

– Om du funderar på företagets klädkod, åk förbi när personalen går på lunch eller när de slutar för dagen. Kolla också vilken bild de förmedlar på webbplatsen, i sociala medier och så vidare, säger hon uppmuntrande.

Byggnadsingenjören som svidade om
Bernardica Bröddén är Malmöbaserad, hon har hjälpt människor att hitta sin stil sedan 2005, är även en flitig föreläsare och hörs också då och då i både i P3 och P4 när hon pratar kläder, stil, färganalys och mycket mera.

I botten är hon egentligen byggingenjör berättar hon, men tillägger snabbt att hon ju faktiskt fortfarande jobbar med att ”bygga upp”, inte byggnader – men väl personlig stil hos kunderna, basgarderober och resegarderober och så vidare. Hon ser även hållbarhet som en röd tråd.

– Jag hjälper ju många att hitta kläder som de sen faktiskt använder och som går att kombinera! Det planlösa handlandet är varken bra för miljön eller för plånboken.

Den svarta trygghetszonen
Hon avråder från att välja svarta överdelar, i synnerhet när det är dags att göra ett gott första intryck. Svart är en tom och dyster färg som dessutom förstärker mörkare partier i ansiktet.

Svenskar hamnar lätt i den svarta trygghetszonen som Bernardica Bröddén beskriver den, och visst kan det vara skönt med mörka, dämpade toner som inte sticker ut så mycket. Men hennes råd är då att hitta någon dämpad nyans i färg – blå, brun, grå, grön – att trivas i.

– Ett smart knep är att utgå från sin ögonfärg, plagget ”letar upp” den färgen i ansiktet och förstärker blicken, förklarar Bernardica Bröddén.

Hon återkommer till att hitta den där balansen mellan att känna sig bekväm, men ändå våga lite mer färg i jobbgarderoben och hon står stadigt när hon ger sina råd utifrån lång erfarenhet.

– Lyssna inte på butikspersonalen! Och sluta att jämföra dig med andra! Det viktiga är att det du provar känns bra för dig. Jag skulle aldrig försöka övertyga någon, personen känner sig bara utklädd då, inte påklädd och trygg. Och då hamnar bara plaggen längst in i garderoben ändå.

Text: Sophie Sölveborn
redaktionen@forvaltarforum.se

Läs även: Hållbara tips för jobbgarderoben

Bernardica Bröddéns klädesråd:

 • Fråga dig själv: Vart ska du? Vilka signaler vill du skicka ut? Vad vill du förmedla?
 • Välj kläder som får dig att känna dig fin och samtidigt trygg. Svårt att välja? Fota dig själv framför spegeln så är det enklare att jämföra olika kombinationer.
 • Gör din research för att hitta rätt nivå på klädseln, men kom hellre lite för uppklädd än nerklädd till ett nytt sammanhang.
 • Sätt dig ner när du provar – känns plaggen fortfarande lika bekväma och är passformen lika bra när du sitter ner som när du står upp? Det är viktigt i en intervjusituation. Stramar knappar? Hur blir kjol/byxlängd?
 • Undvik svarta plagg – en dyster, tung och tom färg som dessutom får oss dig att se blekare och tröttare ut eftersom svart förstärker det mörka i ansiktet, ringar under ögonen osv.
 • Fastnar du ändå vid det där svarta plagget som du trivs så bra i? Tänk på att komplettera med färg på något annat sätt, välj accessoarer med omsorg. Väska, scarf, näsduk i kavajen.
 • Välj gärna ljusa färger, de fungerar ofta som något av ett ”Instagramfilter”.
 • Att hitta ett ”mellanläge” i klädseln kan till exempel innebära ett par ganska neutrala, mörka jeans (utan slitna partier eller hål) kombinerat med en blus/skjorta i någon färg. Tänk på att en kostymkavaj till ger ett betydligt mer uppklätt intryck än en uddakavaj i ett grövre material.
 • Ångrar du att du valde kavaj till intervjun när du väl är på plats? Ta av den direkt och häng den på stolen bara.
 • Använder du ofta kjol på jobbet? Skor med klack? Då är du sannolikt bekväm med det och kan ha det på en intervju. Om inte – välj bort det.
 • Tänk på helhetsintrycket – val av ytterplagg, inga knappar eller trådar som hänger, undvik starka parfymer och alltför mycket makeup. Kom ihåg att putsa skorna.
 • Sträck på dig och le! Kläderna kan framhäva ditt jag, men utstrålningen kommer inifrån.

 

…och tre frågor att ställa sig inför ett klädköp:

 1. Är det här MIN STIL?
 2. NÄR ska jag använda plagget?
 3. VAD har jag att kombinera det med? Kommer du inte på minst tre kombinationer på stående fot, eller tvekar på punkten 1 eller 2 – häng tillbaka plagget.
Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega