Gröna kontor för bättre lönsamhet

växtvägg

Gröna växter på kontoret är inte bara vackert. Många företag har upptäckt att det också kan få stora effekter på hälsa och prestation.

Från att ha varit något som ställs in sist är grönska på arbetsplatsen nu något som planeras in från början. Detta för att ett grönskande kontor visat sig ha positiva effekter på medarbetarnas hälsa och företagets lönsamhet.

– Vi brukar beskriva det som en grön spiral. Grönska gör så att människor mår bra. Människor som mår bra presterar bättre, vilket leder till framgångsrikare företag. Framgångsrika företag lockar bra medarbetare vilket ger bättre lönsamhet, säger Eva-Maria Lemker, växtinredningsdesigner.

Sänka blodtryck
Forskning har visat att tillgång till grönska kan sänka blodtryck och stresshormonsnivåer, minska risken för psykisk ohälsa och höja vår förmåga att vara kreativa.

En studie från Queensland University i Australien visade att gröna växter fick de anställda att engagera sig mer fysiskt, psykiskt och emotionellt i sina arbetsuppgifter, vilket ökade produktiviteten med 15 procent.

Ta hand om personal
– Det finns ett större engagemang för att inreda med växter nu. Vi ser tydligt att företag satsar mer på grönska och att växtlighet på kontoret får kosta mer. Företag i dag måste kunna visa att de tar hand om sin personal, detta är ett sätt att göra det, fortsätter hon.

Hon tycker att man ska se till att planera in växter tidigt i kontorsdesignen. Växterna ska placeras där många kan ta del av dem.

– Tänk stort och tänk mycket. Ju mer grönt man har desto positivare upplevs kontoret. Och tänk nytt! Växter behöver ju inte nödvändigtvis stå i krukor i fönster och på golv. Växtväggar från golv till tak är till exempel väldigt populära nu.

Intresse för mossväggar
Växtväggarna gör det möjligt att få in mycket grönska utan att den behöver ta upp mycket plats.

– Just nu finns det ett stort intresse för mossväggar. Det är väggar gjorda av lav, en symbios mellan svamp och alg. Laven torkar inte utan återfuktar sig själv. Den kräver inget ljus, är underhållsfri och har därför ingen driftkostnad. Dessutom har den en ljuddämpande effekt och doftar skog utan att innehålla allergener.

Fyra tips för ett grönt kontor

  • Gör plats för grönska redan när kontoret planeras
  • Ge grönskan mycket utrymme – växtväggar ger stor effekt på liten golvyta
  • Placera grönska där många kan ta del av den
  • Snåla inte – gröna växter är en lönsam investering

Källa: Fabege

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega