Rörelsemönster ska styra energianvändning

Genom nya tekniska lösningar ska energianvändningen minska i offentliga byggnader i Universitetsstaden i Umeå.

Akademiska Hus leder arbetet i projektet där också Västerbottens läns landsting har fått medel för ett delprojekt om effektiv styrning av inomhusklimat.

System som lär sig rutinerna
Idén är att skapa ett system som lär sig rutinerna som finns i lokalerna och på så sätt kunna anpassa energianvändningen efter det. Projektet innebär att olika lösningar testas vid styrning av ventilation, värme, kyla och belysning.

Genom att hitta bättre tekniska lösningar än vad som är standardval för byggnader ska resultatet ge smartare byggnader som kan minska energiförbrukningen på tidpunkter då till exempel värme och ventilation inte behövs.

Höjd teknisk nivå
Akademiska Hus arbetar med projektet i Fysiologihuset på campusområdet och Västerbottens läns landsting utför sin del av projektet i byggnaderna 2-4 på sjukhusområdet.

Målet är att kunskapen ska öka så att tekniken kan återanvändas och anpassas till fler byggnader i hela länet.

– Vi höjer den tekniska nivån och lösningen kan sedan användas för övriga byggnader med ännu bättre miljö och minskad energianvändning som resultat, säger Kristofer Linder, energiingenjör och projektledare för Västerbottens läns landstings arbete inom Ruggedised.

Mer kostnads- och energieffektivt
Projektet i sig är en språngbräda för att komma vidare med lösningar som är mer kostnads- och energieffektiva än dagens system.

– I förlängningen gör detta det möjligt för oss att på ett smartare sätt hantera den information vi har om verksamheten och de rörelsemönster som finns i lokalerna. Det kommer att spara både energi och kostnader, säger Patrik Holmgren, energiingenjör på Akademiska Hus.

– Ultimat vore om vi kan skapa ett system som i förväg kan förutspå rörelserna i lokalerna eller som vet att en viss lärosal inte ska användas på förmiddagen och därmed kunna ställa energiförbrukningen i standby under längre perioder.

Tryggare platser kvällstid
När projektet testats och utvärderats ska systemet förhoppningsvis flyttas ut i fler hus och göra gemensamma ytor till tryggare platser kvällstid, då man exempelvis genom att hålla öppet på ett mindre antal platser kan samla fler studerande på samma yta.

Kontakt

Patrik Holmgren, energiingenjör Akademiska Hus,
patrik.holmgren@akademiskahus.se
Tel:
90-176217

Kristoffer Linder, energiingenjör och projektledare, Västerbottens läns landsting
kristoffer.linder@vll.se
Tel: 0
705408648

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega