Logga in  |  Annonsera  |  Tipsa oss  |  Om oss  |  Kontakt

Ett ovanligt uppdrag

Jerker Nilsson, fastighetsskötare på Riksbyggen, sköter inte bara driften av byggnaderna på Ölands södra udde. Han är även ansvarig för utsättning av paddor.

Jobbet som fastighetsskötare kan minst sagt vara skiftande, beroende på ort och på vilken typ av fastighet som ska tas om hand.

Jerker Nilsson sköter driften av Naturum, restaurang, gömslen och vindskydd intill Långe Jans fyr.

I en magiskt vacker miljö får han sköta allt från att hålla koll på vattennivån i brunnarna till att vara med och sätta ut tusentals grönfläckiga paddor, en hotad art som dog ut på Öland under 1990-talet.

Jerker Nilsson på Riksbyggen.

”Fritt och härligt arbete”
Riksbyggen sköter utemiljön och anläggningarna i fyrbyn på Ölands sydspets på uppdrag av Länsstyrelsen i Kalmar län.

Jerker Nilson är på plats tre dagar i veckan och resten av tiden jobbar han med att sköta en bostadsrättsförening.

– Det är ett fantastiskt fritt och härligt arbete där det alltid händer något nytt. I höstas fick jag till exempel vara med och hjälpa till när 4 300 grönfläckiga paddor sattes ut här på Ölands södra udde. Det blir spännande att se hur många paddor som klarar vintern, säger Jerker Nilsson.

Hjälp av tankbilar
Uppfödningen av grönfläckiga paddor är ett långsiktigt och viktigt arbete för att bevara arten, som är det mest hotade groddjuret i landet, enligt Länsstyrelsen.

Återintroduktionen sker på platser där arten funnits tidigare, men där den av olika anledningar försvunnit.

– En utmaning som vi har på Öland är vattenbristen. En viktig del i mitt jobb är att hålla koll på vattennivån i brunnarna. I somras tog vattnet nästan helt slut så vi fick beställa en tankbil med vatten varannan dag, berättar Jerker.

Ekosystemtjänster
Inom Riksbyggens fastighetsförvaltning finns ett stort fokus på hållbarhetsfrågorna.

– Allt som vi gör på Riksbyggen ska genomsyras av hållbarhet och vi vill att fler ska kunna bidra till ett mer hållbart samhälle i sin vardag. Riksbyggens enkla hållbarhetsidéer, som underlättar för bostadsrättsföreningar att göra hållbarhetsåtgärder och vårt arbete med ekosystemtjänster, är konkreta exempel på det arbetet, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega