Bibehållen livskvalitet trots stränga klimatmål

Vissa saker går antagligen förlorade men andra saker kan vi vinna – nya saker som också kan vara livskvalitet. Det är sådana aspekter som Vitiden försöker belysa, säger Love Brooms, forskare på KTH och en av författarna till boken.

Forskare från KTH ger tillsammans med grafiska formgivare ut boken Vitiden. Den tar upp ett framtida samhälle där det gemensamma är det centrala och energi är en högt värderad resurs. Bokens fokus ligger på att enkelt och lustfyllt förklara samt diskutera hur vi kan leva med bibehållen livskvalitet trots stränga klimatmål.

Visste du att i Sverige så har varje person i genomsnitt 42 kvadratmeter boendeyta? Eller att boende kring Karlaplan i Stockholm har i genomsnitt tre gånger så stort boende som den som bor i Rinkeby. Det vill säga 60 kvadratmeter per person i jämförelse med 20 kvadratmeter.

Femhundra miljoner kvadratmeter
Det är detta, och det faktum att Sverige har fyra och en halv miljon bostäder med sammanlagt femhundra miljoner klimatkontrollerade kvadratmeter, som nya Vidtiden tar upp. Bland annat.

I stort handlar boken inte enbart om vårt boende, utan också hur vi använder den energi som finns. Oavsett om det handlar om att använda den till att bo, äta eller transportera sig.

Samtal, reflektion och diskussion
Vitidens syfte är att bjuda in till samtal, reflektion och diskussion om hur vårt samhälle kan organiseras för att klimatmålen ska uppnås.

För att nå 1,5-gradersmålet i Paris-överenskommelsen behöver Sverige minska sina klimatgasutsläpp rejält, från i genomsnitt elva ton till runt ett ton per person och år. Det får förstås konsekvenser som tas upp i boken.

Hur livet kan se ut
– Vad gäller att gå från elva till ett ton så diskuterar Vitiden inte så mycket hur övergången sker utan snarare hur livet med ett ton skulle kunna se ut. Genom att diskutera detta vet vi också i vilken riktning vi behöver röra oss och vad det skulle kunna få för konsekvenser för människors vardagsliv. Vissa saker går antagligen förlorade men andra saker kan vi vinna – nya saker som också kan vara livskvalitet. Det är sådana aspekter som Vitiden försöker belysa, säger Love Brooms, forskare på KTH och en av författarna till boken.

Vitiden är utvecklad av forskare i nätverket Green Leap, KTH, tillsammans med grafiska formgivare och illustratörer. Forskningsprojektet har varit finansierat av Energimyndigheten.

Den sjunde december är det släppfest för boken, och då arrangeras också en paneldiskussion i ämnet. Detta äger rum 16:30 – 18:30 i Loungen i SEED-huset, Teknikringen 10B, Stockholm.

Läs mer om evenemanget och anmäl dig här

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega