Boende uppmanas kräva radonmätning

I Karlstad genomför Hyresgästföreningen just nu en kampanj där de försöker öka hyresgästernas medvetenhet om radon och vad det innebär. Hyresgästföreningen hoppas att hyresgästerna ska ta tillfället i akt att få sina lägenheter mätta på radon och höra av sig om de har frågar eller behöver stöd.

Föreningen har bland annat skickat brev till hyresgäster som bor hos KBAB där de uppmanar hyresgäster att följa upp de senaste mätningarna och felanmäla på nytt.

– Vi vet att för höga nivåer av radon är hälsofarligt. Därför vill vi uppmana alla hyresgäster att se till att få sina lägenheter mätta och göra en ny felanmälan. Människor ska inte bli sjuka av att bo i sina hem, säger Alexander Kuzmicki chef juridiska enheten Hyresgästföreningen region Mitt & Aros-Gävle.

Bakgrunden till satsningen kommer från ett beslut i Högsta domstolen. Det var i april 2016 som Högsta domstolen  slog fast att det är hyresvärdens ansvar att se till att radonvärden i bostaden inte överstiger de av miljöbalken uppsatta värdena.

Domen kom efter att Hyresgästföreningen drivit frågan för en hyresgäst som redan 2010 hade anmält till sin hyresvärd att det var för höga radonvärden i bostaden.

– Högsta domstolens dom visade tydligt att det är hyresvärden som bär ansvaret för en god boendemiljö och hyresgästen kan ha rätt till hyresnedsättning vid höga radonvärden. För oss är det viktigt att hyresgästerna är medvetna om sina rättigheter och att det efterföljs, det är därför vi lyfter den här frågan i Karlstad, säger Alexander Kuzmicki

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega