Snabbkurs för framtidens förvaltare

En gratis utbildning på nätet ger dig koll på de nya energikraven vid nyproduktion och renovering.

Nivåerna för energihushållning i Boverkets byggregler (BBR) kommer att skärpas vilket påverkar både nybyggnad och renovering. År 2019 ska alla nya offentliga byggnader vara nära noll-energibyggnader och 2021 ska alla nya byggnader vara det.

För att förbereda alla i fastighetsbranschen på de nya kraven introducerade Energimyndigheten i år flera stora kunskapssatsningar. En av dessa är Energilyftet, en webbutbildning som vänder sig till förvaltare, beställare och drifttekniker, samt till arkitekter, ingenjörer och byggprojektledare.

Carin Råberger

– En sån här utbildning är absolut bra för din karriär, säger Carin Råberger på Energimyndigheten.

”Gäller att vara rustad”
– Ta chansen och lär dig mer. Snart kommer högre krav på energiprestanda i lagstiftningen. Det gäller att vara rustad för att bygga och ta hand om framtidens byggnader, säger Carin Råberger, samordnare för Energilyftet på Energimyndigheten.

Utbildningen ska snabbt ge en helhetssyn över byggprocessen kopplat till lågenergibyggande gällande nyproduktion och renovering. I utbildningen får deltagarna kunskap om hur energifrågan kan lyftas in i den ordinarie byggprocessen och vilka skillnaderna är mellan att bygga och renovera lågenergibyggnader i jämförelse med konventionella byggnader.

Kostnadsfritt
Utbildningen, som är helt kostnadsfri, sker i flera steg. Första steget är ett lärarlett seminarium som pågår en halvdag. Där träffas olika yrkesgrupper och delar erfarenheter och diskuterar lågenergibyggande. I samband med seminariet erbjuds ett studiebesök vid en lågenergibyggnad.

Därefter tar en webbaserad utbildning vid som tar mellan 8 – 24 timmar att genomföra beroende på förkunskaper. Webbutbildningen kan göras stegvis, då den är uppdelad i block om 20-40 minuter.

Det erbjuds också tillfälle att ställa frågor till ämnesexperter via ett webbinarium och en helpdesk. När deltagarna genomfört utbildningen och svarat rätt på ett antal frågor för respektive block får de ett personligt kursintyg.

Rekordsnabbt
– Är det här något man redan kan går det ganska snabbt att genomföra webbutbildningen. Vi hade någon som klarade det på åtta timmar, men för de flesta tar det 10-20 timmar. Fördelen med webbverktyget är att man kan gå utbildningen när man har tid och i den takt man önskar, säger Carin Råberger och tillägger;

– Seminariet ska vara en kick för att komma igång. Studiebesöket visar en lågenergibyggnad som finns och fungerar, samtidigt som man får träffa andra som jobbar med detta. Men man måste inte gå seminariet för att få sitt intyg.

Energilyftet startade i mars och genomför ett 30-tal seminarier över hela landet i år. Se alla datum och orter som återstår i år i faktarutan nedan. Webbutbildningen kommer att finnas tillgänglig minst till och med 2018.

Bra för karriären
– En sån här utbildning är absolut bra för din karriär. I kursintyget framgår att du har goda kunskaper om lågenergibyggnader. Efter genomförd utbildning anses deltagarna vara lämpliga aktörer vid byggande och renovering av lågenergibyggnader.

Carin Råberger berättar att seminariet och studiebesöket har varit väldigt uppskattade. I utvärderingen gav deltagarna seminariet 3,3 och webbverktyget 3,5 på en fyrgradig skala.

– Vi anordnade ett speciellt seminarium för Stockholms Stads fastighetskontor. Vi har diskuterat om vi ska göra fler sådan specialanpassade seminarier. Har man intresse av det får man gärna höra av sig, så får vi se vad vi kan göra. Då kan vi fokusera på de frågor som den gruppen har intresse av.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

När och var – seminarier 2016

3 november i Örebro
7 november Säffle
9 november Malmö
15 november Uppsala
16 november Kalmar
21 november Östersund
24 november Gävle
24 november Umeå
30 november Falun
1 december Mora
7 december Luleå
12 december Linköping
13 december Lund

 

Det här lär du dig på Energilyftet

  • Få förståelse för Sveriges klimat – och energimål för byggnadssektorn
  • Kunna beskriva din och andra aktörers roll och ansvar kopplat till frågor som rör energieffektivt byggande och renovering.
  • Ha kunskap om lågenergibyggande och kunna få in energifrågan i byggprocessen.
  • Kunna tillämpa kunskapen vid planering, genomförande och uppföljningsfas av nyproduktion eller renovering till en lågenergibyggnad.

 

Energilyftets tio utbildningsdelar

  1. Miljömål och drivkrafter
  • Vad är en lågenergibyggnad?
  • Varför bygger vi lågenergibyggnader?
  1. Systemgränser
  • Vilka systemgränser finns och hur används det?
  1. Roller och ansvar i byggprocessen
  • Hur kan en helhetssyn skapas i byggprocessen?
  1. Ekonomiska grunder för lågenergibyggnader
  • Olika ekonomiska metoder
  • Nybyggnad och ombyggnad
  • Fastighetsvärdering
  1. Planering av lågenergibyggnader
  • Byggnadens energibalans
  • Planering av nya byggnader
  • Energirenovering
  • Energisimulering
  1. Fuktteori
  • Hur kan vi minska risken för fuktskador?
  1. Exempel på teknik och goda exempel av lågenergibyggnader
  • Nya tekniklösningar
  • Goda exempel
  1. Exempel på arbetsmetoder för energieffektivisering
  • BELOK totalmetodik
  • BeBo-metoden
  1. Mätning och uppföljning av energiprestanda
  • Uppföljning av energiprestanda och energieffektiv förvaltning
  1. Brukarens inverkan
  • Hur kan brukare involveras?

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega