”Vi får inte lyssna för mycket på kunderna”

Företagens ändrade arbetssätt ställer helt nya krav på alla som tillhandahåller och hyr ut kontorslokaler. Men samtidigt som allt fler föredrar att arbeta mobilt eller på distans blir det fysiska kontoret allt viktigare som en samlande plats.

Fredrik Wirdenius, carola Lavén och Marie Cronström diskuterade trender inom kontorshyresmarknaden.

Fredrik Wirdenius, Carola Lavén och Marie Cronström diskuterade trender i kontorshyresmarknaden.

Om det rådde stor samstämmighet när kontorshyresmarknadens framtid diskuterades på ett av Business Arenas seminarier i går. I diskussionen deltog Vasakronans vd Fredrik Wirdenius, Carola Lavén, vd för NCC Property Development, Marie Cronström, uthyrningsansvarig på Cushman & Wakefield samt Torbjörn Eriksson, vd Tenant & Partner.

Så kallade aktivitetsbaserade kontor är i dag nästan alltid förstahandsalternativet när företag letar nya lokaler eller vill förändra sin företagskultur. Men vad är det egentligen för behov som aktivitetsbaserade kontor egentligen ska lösa, undrade Torbjörn Eriksson.

Sammanfoga verksamheten
? Traditionella lokaler är byggda för industrisamhället där verksamheten var uppdelad i avdelningar där man jobbade väldigt självständigt. I dag vill företagen öppna upp och sammanfoga sin verksamhet. Nya IT-lösningar och förändrat ledarskap driver på utvecklingen och det talas i dag alltmer om medarbetares självledarskap, svarade Fredrik Wirdenius.

Vasakronan fick en del kritik för att man standardiserar sina flexibla kontorslösningar och inte erbjuder kunderna samma valfrihet som till exempel NCC.

Rätt kund till rätt lokal
? Skräddarsydda lösningar blir snabbt omoderna. Det är trots allt vi som är experter på kontor och om vi lyssnar för mycket på kundernas önskemål är risken att vi måste göra stora ombyggnader vart femte eller tionde år. Det är oacceptabelt ur ett hållbarhetsperspektiv, förklarade Fredrik Wirdenius och fortsatte:

? Det handlar om att hitta rätt kund till rätt lokal och inte slå knut på oss själva. En stor fördel med aktivitetsbaserade lokaler är att de går lätt att förändra för nya verksamheter genom nya sätt att möblera i stället för att bygga om.

Vill utmana
Carola Lavén på NCC anser att det går att erbjuda kundspecifika löningar och ändå behålla flexibilitet.

? Vi vill ligga i framkant och kunna utmana branschen och erbjuda ökat behov av flexibilitet med nya tekniska lösningar. Vårt nya kontor i Oslo kan till exempel ställas om till bostäder den dagen vi inte vill ha kontor där, sa Carola Lavén.

Se byggnaden som en helhet
En fråga från publiken undrade hur hyresvärdarna möter det ökade behovet av arbetsplatser för mindre företag och frilansande.

? Vi arbetar mer och mer med att utveckla hela byggnader så att de ska passa för olika typer och storlekar av verksamheter, till exempel genom att göra vissa faciliteter gemensamma för byggnaden. Allt fler större företag ser nytta av att ha mindre hyresgäster i samma byggnad, för samarbeten och gemensamma affärer, sa Carola Lavén.

Marie Cronström betonade vikten av att kunna erbjuda coworking-platser där företagens medarbetare kan arbeta då och då när de är på tjänsteresor eller inte kan komma till kontoret.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

 

 

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega