Minskad avfallshantering – 4 000 badkar sopor har återvunnits

Foto: AB Bostäder i Lidköping

AB Bostäder i Lidköping har gjort framsteg tillsammans med sina hyresgäster när det gäller avfallshantering under 2024. Så här fick de bättre sortering av både rest- och matavfall, vilket gjorde att mängderna minskat. 

Under 2023 genererade AB Bostäders hyresgäster 15 429 kubikmeter restavfall, vilket motsvarar 102 861 badkar, och 545 kubikmeter matavfall. Men under 2024 har man sett en stor förbättring. Restavfallet har minskat till 14 816 kubikmeter, medan matavfallet har nära fördubblats till 1 099 kubikmeter. Detta innebär att cirka 4 000 badkar av restavfall istället har sorterats ut till återvinning i någon form.

AB Bostäders hållbarhetsstrateg Anders Krantz har arbetat med detta från grunden och han berättar att man under 2024 införde matavfallsinsamling i hela beståndet. En femtedel av hyresgästerna har också sorteringsmöjligheter av övriga fraktioner nära hemmet.

– Vi arbetar för att fortsätta på denna väg och till 2027 ska vi kunna möjliggöra för samtliga hyresgäster att sortera allt avfall nära sitt hem, säger han.

Malin Gustafsson

Malin Gustafsson, Marknadschef på AB Bostäder, påpekar att bolagets hyresgäster är ”otroligt pålästa och vill vara med och påverka hållbarhetsarbetet.”

Vad har ni som bostadsbolag gjort för att ta tillvara på engagemanget?
– Vi har använt oss av alla kanaler vi har, det vill säga gett information via vårt fastighetssystem där vi når alla hyresgäster, delat ut infoblad, varit på plats för att svara på frågor och informerat muntligen när vi startat upp arbetet med sortering. Vi har också haft stor hjälp från Lidköping kommuns renhållning, som också varit med och informerat.

Hur gör ni för att få era hyresgäster att sortera rätt?
– Vi skyltar enhetligt utifrån gemensamt skyltsystem och med gällande piktogram från Avfall Sverige – tydligt och med symboler som man känner igen. I de fall vi har miljörum har vi satt in utrustning för att minska lukt, uppgraderat belysningen och har tydliga skyltar. Vi tänker också till gällande placering av kärl och var stationer för avfall placeras.

På er hemsida har ni även återkopplat till era hyresgäster genom att ge dem beröm, varför?
– Ja, vi vill rikta ett stort tack till alla våra hyresgäster som har bidragit till denna positiva förändring. Vi vill berätta för dem att de är alla goda ambassadörer för en hållbar framtid!

Vad har ni mer gjort?
– Vi har också involverat barn på ett lekfullt sätt genom att ordna ett spel som handlar om avfall. Vi hade detta på en gårdsträff och ska också ha det på en av våra mötesplatser, där vi är varje vecka. Genom att engagera barnen får vi dem sedan att påverka sina föräldrar.

Hur går spelet till?
– Vi har skrivit ut ett A3-papper med alla sorteringssymbolerna på. Sedan har vi med oss förpackningar av olika material, en tidning, en disktrasa och ett knäckebröd. Barnen får sedan placera ut rätt sak på rätt sorteringssymbol. Vissa sorter av förpackningar har vi flera av, för att undvika att de använder sig av uteslutningsmetoden ”det är bara en kvar, den måste vara här”. Är det någon sak som ligger fel resonerade vi om det tills barnen placerade den rätt. När de är klara får de ett pris.

Hur arbetar ni vidare med avfallsfrågan?
– För att få fina resultat måste vi fortsätta informera och utbilda hyresgästerna. Vi har ett stort ansvar som fastighetsägare att detta fungerar tillfredställande. Därför är det viktigt att vi lägger krut på de som kanske inte har riktigt koll på hur man förväntas agera. Här har vi jättestor hjälp av renhållningen som informerar oss direkt om det går åt fel håll så att vi snabbt kan agera. Det är en utmaning och kommer att vara ett ständigt pågående arbete, men det går!

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega