Finfina betyg från besökarna i Göteborg

Övre raden: Stefan Lindhoff, Gemfast, Louise Lilja, Göteborgs Energi, Carl Maxe, Sjöfartsverket, Anneli Nyberg, Älvstranden Utveckling. Undre raden: Madeleine Vinje, Corem Property Group, Thomas Eklöf, Granitor, Sara Andersson, Bostadsbolaget, Magnus Byh, Karlstad Kommun.

WOW! 92% av besökarna på vårt seminarium FRAMTIDENS tekniska FÖRVALTNING gav oss 4 eller 5 i betyg. Läs här vad några av dem tyckte – och vad ni andra missade.

Till seminariet i Göteborg var över 230 personer anmälda och dagen ägnades åt den tekniska förvaltningen med bland annat föredrag om driftoptimering och digitalisering. Men vi fick även in andra aspekter som säkerhet och social hållbarhet i mixen. Dessutom avslutades för- och eftermiddagspassen med två namnkunniga paneler där dagens utmaningar och framtidens drift av våra fastigheter dryftades och siades kring. Matnyttigt till max!

– Det var jättekul att äntligen vara på plats i Göteborg. Vi kommer tillbaka nästa år, säger Förvaltarforums VD Ove Nordqvist.

Efter en givande dag minglade besökarna runt bland våra utställare och vi fångade upp några röster om hur dagen hade varit.

Stefan Lindhoff, från Gemfast
Har du hört någonting som du blivit inspirerad av idag?
– Det är slående hur mycket man börjar tänka, när man hör allt och man vill implementera alla goda idéer. Jag skriver anteckningar för fulla muggar på min telefon, men inser att vi är för små för att klara allt det här.

Men hittade du några guldkorn att ta med dig?
– Ja, det som flera var inne på var ”sätt igång, istället för att vänta in”. Och gör det inte för komplicerat heller. Vi har börjat jobba lite med nyckeltal, men kanske ska vi inte analysera för mycket utan bara sätta igång.

Louise Lilja, från Göteborgs Energi
Vad har du fått ut av dagen?
– Alla föreläsningar har gett mig inspiration. Det är så olika bolag som bidrar med olika perspektiv och inspiration för hur vi kan jobba med förvaltning i framtiden.

Vad tar du med dig hem till din egen organisation?
– Hur vi ska vi jobba i framtiden tillsammans med ledningen, till exempel den ekonomiska planeringen och tekniska resursplaneringen och informera teknikerna att deras jobb är jätteviktigt. AI är en del av jobbet men vi har fortfarande mycket annat vi måste göra.

Carl Maxe, från Sjöfartsverket
Hur har dagen varit?
– Jättebra, vi är inte med på så mycket sånt här, för vi har väldigt annorlunda fastigheter – vi sysslar ju med lotsning och farleder men har även små fastigheter med speciella behov. Det var väldigt intressant att höra framför allt Higab som kanske är mest lika oss, när det gäller typ av fastigheter.

Vad tar du med dig från dagen?
– Att vi har en del att jobba på, framför allt ligger vi långt bak med våra tekniska system. Vi vet det men får lyfta det igen, för i en framtida förvaltning kan vi inte stanna i våra excel-ark. Där har Higab, som föreläste, lyckats. Genom att vara här får man ett kontaktnät och det är ju jätteviktigt. Det hade varit roligt om det funnits andra statliga aktörer med också, för ännu mer nätverkande.

Anneli Nyberg, från Älvstranden Utveckling
Vad har du fått för intryck från dagen?
– Att vi har en god framtid framför oss att det finns mycket spännande lösningar och många viljor till att effektivisera vårt arbete och förbättra driftnettot.

Var det någon programpunkt du tyckte var speciellt bra?
– Ja, jag tyckte att paneldebatterna var intressanta för där bollade man erfarenheter med varandra och det tyckte jag var bra och spännande.

Madeleine Vinje, från Corem Property Group
Vad har du hört som varit intressant idag?
– Att vi alla sitter lite med samma problem, att vi måste digitalisera. Fastighetsbranschen tänker ”det här har vi gjort – så här ska vi alltid göra”. Men vi måste ta nästa steg. Här kan vi byta erfarenheter och hjälpa varandra.

Något du tar med dig från dagen?
– Ja, vi har en del leverantörer här och jag har kunnat ställa frågan till dem hur vi kan lyfta vårt gamla system till nästa nivå och det har jag fått svar på. Det här är jättebra forum att nätverka på.

Thomas Eklöf, från Granitor
Vad är ditt intryck från dagen?
– Att vi lever i en förändrings värld och allting ska bli digitalt. Men jag tycker att man borde stanna upp lite och ta det lite lugnare så att man faktiskt hinner lära sig det nya, innan man sätter in nya grejer igen.

Fanns det någon aha-upplevelse från dagen?
– Ja, det Willy Ociansson pratade om med en samordnad provningsdag. Vi producerar bostäder och vi skulle ha nytta av att samordna provning mer än en dag, där alla yrkeskategorier är med och att man verkligen gör det grundligt. För vi sätter in mer och mer teknik i fastigheterna, då är det viktigt att se så att den verkligen fungerar som den ska.

Sara Andersson, energiingenjör på Bostadsbolaget
Hur har dagen varit?
– Det var jättemycket som var spännande och intressant. Jag gillar att höra om det där handgripliga, ute på golvet, så att man inte missar det och riktar blicken för högt. Att man vill för snabbt fram, när inte grundinstallationen funkar som den ska.

Något du tar med dig härifrån?
– Ja, det här med att ordning och reda är viktigt. Vi är mitt i en omorganisation så vi vet kanske inte riktigt vem som har ansvar för vad, än. Men vi är ett stort bolag och måste alla samarbeta.

Magnus Byh, från Karlstad Kommun
Vad tycker du har varit intressant?
– Jag tycker att det finns en hel del russin från dagen, Anders Björling från Castellum och Willy Ociansson var roliga att höra på. Jag brukar vara på ert seminarium Framtidens Förvaltning i Stockholm. Det var jättekul att ni nu hade en teknisk förvaltningsdel, det uppskattas.

Tar du med dig något härifrån till din arbetsplats?
– Ja, jag tänker på energioptimering och att vi behöver jobba mer med det på ett strukturerat och annorlunda sätt. Så det måste vi ta tag i.



Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se


Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega