Branschens affärsmodeller bromsar återbruket

Johan Lindskog, Projektledare på AMF Fastigheter, i inslaget på SVT.

Återbruk är ett medel för att kunna nå uppsatta miljömål. Men samtidigt är fastighetsbranschen trögstartad, på grund av gamla regler och affärsmodeller som inte är cirkulära. AMF Fastigheter har dock börjat tänka nytt.

I ett inslag på SVT pekar Boverket på att det krävs en kulturförändring i bygg- och fastighetssektorn gällande återbruk för att kunna leva upp till miljömål. Branschen står för 20 % av de samlade koldioxidutsläppen i Sverige.

– I de tjugo procenten så står material och produkter för den största andelen. Så att jobba mer resurseffektivt är väldigt viktigt. Det finns mycket att vinna på cirkulär ekonomi, ombyggnad och återbruk, säger Helena Bjarnegård, Riksarkitekt på Boverket.

Johan Lindskog, Projektledare på AMF Fastigheter, säger i samma nyhetsinslag att det finns utmaningar i omställningen och att jobba cirkulärt.

– Svårigheten är att vi som bransch, med regler, detaljplaner och bygglov och affärsmodeller är uppbyggda kring att inte tänka cirkulärt. Det är uppbyggt kring att allt har en start och ett slut. Normalt börjar vi med ett vitt papper och jobbar linjärt. I en cirkulär byggprocess, så måste ju saker snurra runt. Vi måste ju börja med det vi har.

Tar tillvara på postmodernismen
Och AMF Fastigheter har börjat tänka nytt. I Marievik, nära Liljeholmen, där man äger ett flertal kontorsbyggnader har man nu påbörjat ombyggnation av en del av de postmoderna 80- och 90-talskontorshusen, istället för att riva dem. Interiörer och byggmaterial magasineras på en cirka 1 700 kvadratmeter stor yta.

– Vi har samlat på oss en hel del glaspartier och armaturer men vi har också demonterat fullt fungerande kök som man kanske i tidigare projekt, där vi inte tänkt cirkulärt, helt enkelt hade kastat bort.

Medvetandegöra hyresgästen
En av fastigheterna är klädd i vita och turkosblå kakelplattor, och heter således Kakelhuset.

─ Fokus på återbruk och cirkuläritet kommer märkas på flera håll. Den del av kaklet som demonteras i fasad återbrukas i fastighetens interiör. En hel våning viks åt allt som kan återbrukas – möbler och inredning, fönster och väggar. Här sparas allt som blir över när Kakelhuset utvecklas eller verksamheter växer, säger Kenneth Öberg som är projektchef för utvecklingen av Kakelhuset.

Syftet är att nya hyresgäster ska kunna välja vad de vill ha i sin inredning, från det befintliga sortimentet och på så sätt utveckla sina kontor med större omtanke om klimatet.

Se inslaget på SVT här.

Av: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se
Källa: Sanna Lüning/SVT och AMF Fastigheter

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega