…Andreas Keinil på Locum, vald till Årets Förvaltare Lokal 2022.
Grattis, hur känns det?
– Det känns jättestort och fantastiskt. Sedan prisutdelningen har jag fått ta emot samtal och vänliga ord från kollegor i verkliga livet och på sociala medier, det har känts jättebra!
Varför tror du att du blev Årets Fastighetsförvaltare?
– Det är aldrig gott att veta men jag tror det beror på hur min chef beskrev mig inför juryn; mitt sätt att vara smidig och flexibel. Jag har ingen prestige i att jag vet svaret utan jag tar gärna hjälp av mina hyresgäster som kan sin verksamhet. Och på Locum har vi många kollegor med hög kompetens. Jag tar gärna hjälp av dem för att få en samlad bild och bilda en uppfattning utifrån det.
Varför blev du fastighetsförvaltare?
– Från början ville jag bli arkitekt för det är spännande med olika byggnader. Men sedan insåg jag att man måste vara mer artistiskt lagt än vad jag är. Då pluggade jag till byggnadsingenjör i stället och blev förvaltare. Jag tycker om att ta hand om ett hus, att utveckla det och finjustera.
Vad är roligast med fastighetsförvaltning?
– Det är roligt att finjustera och slipa för att få det ännu bättre. Och så är det otroligt kul att träffa så mycket människor och hjälpa dem i deras vardagliga problem.
– Jag tror att jag är en människokännare. Människor har lätt att få förtroende för mig och känna sig trygga med mig. Det är en jättebra egenskap att ha som förvaltare.
Vad är bra fastighetsförvaltning?
– Nöjda hyresgäster, en sund ekonomi i husen och att hålla dem välskötta. Det är en balansgång. Man kan inte få topp på allt. Då gäller det att göra avvägning beroende på typ av hus eller hyresgäster. Man fokuserar på något av de tre.
Vilken är största utmaningen i dagsläget?
– För våra hyresgäster är personalen deras största kostnad. Det ställer högre krav på mig. Man måste göra personalen nöjd så de stannar kvar, då blir hyresgästen nöjd.
– Under de senaste tio år har personal ställt högre krav på att få sina privatliv att gå ihop. Man vill kunna ladda sin cykel eller bil i närheten av sin arbetsplats. Och vill ha utlämningsboxar i närheten av arbetsplatsen.
Hur tror du att förvaltarjobbet förändras framöver?
– Det förändras inte så jättesnabbt i förvaltningsbranschen så vi fortsätter i den här takten. Redan flera år innan pandemin slog till var vi långt framme när det gäller digitalisering. Vi har inga fysiska pärmar och har möjlighet att sitta på olika platser och jobba.
Dina tre bästa tips till en bra förvaltning?
- Lyssna nyfiket på din hyresgäst.
- Var inte rädd för att återkoppla, även om det är nej. Det är bättre än ingenting.
- Ta bara beslut som du kan stå för. Jag förbereder mycket genom att argumentera med mig själv och rådfråga specialister. Har vi några alternativ, kan vi erbjuda något annat – för att göra hyresgästen nöjd.
Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se
Andreas Keinil
Titel: Förvaltare på Locum
Lokaler: St Görans Sjukhus, vårdgivare.
Ålder: 45 år
Bor: Villa i Kårsta
Familj: Sambo
Karriär: Studerade till civilingenjör och började arbeta som förvaltare 2005. Har varit på Hestia, HSB, och Förvaltaren i Sundbyberg innan Locum.
Fritid: Sommarstuga att pyssla och fixa med. Tycker om att spela tv-spel, blir aldrig för gammal för det. Har planer på att skaffa höns till villan i höst, det lär bli ett nytt fritidsintresse!