Vilka slags kurser håller du?
– Jag håller i kurser och nätverk för exempelvis stadsdelsutvecklare och ombyggnadssamordnare. Vi har också en introduktionskurs för alla nyanställda i branschen och där föreläser jag om Allmännyttans samhällsansvar, hyresgästdialog och boinflytande. Mina ämnen tangerar ofta segregation, inkludering och social hållbarhet.
Varför är det viktigt att hålla sig uppdaterad inom ditt område?
– Om man äger många fastigheter i områden med stora socioekonomiska utmaningar, vilket allmännyttan ofta gör, är det bra att tänka efter lite extra kring dessa frågor. Vilket samhällsansvar kan ett bostadsföretag ta och vad gör andra? Om vi gör sociala insatser hur kan vi då följa upp att det får den effekt vi vill och hur kan vi skapa dialog med hyresgästerna på bästa sätt – det är exempel på frågor som jag brukar ta upp. Och här finns det otroligt många inspirerande exempel från allmännyttan i hela landet, så det finns mycket att prata om och dela.
Vilket är det bästa sättet att ta till sig en utbildning?
– Det tror jag beror på hur man är som person. En del vill reflektera högt och gillar att ägna sig åt gruppövningar, medan andra känner sig obekväma med det och hellre sitter tyst och tar in. Jag försöker variera mina pass så att det finns många tillfällen till dialog. Jag gillar verkligen om deltagarna ställer många frågor och delar med sig av sina egna tankar, då blir föreläsningen eller kursen mer dynamisk. Korta ”bikupor”, tillfällen då deltagarna får diskutera en fråga med den som sitter bredvid, brukar vara ett bra sätt att få igång samtalet. Det behöver inte ta jättelång stund men det kan göra att atmosfären blir mer öppen. För en del kanske den viktigaste poängen med att gå en kurs är att utöka det professionella nätverket med nya kontakter och då är det fikastunderna som betyder mest, så dessa ska inte heller underskattas.
Har du något extra bra tips?
– Ja, det är att försöka njuta av stunden; stänga av mobilen och inte kolla mejlen utan försöka vara här och nu, då tror jag man får ut som mest av en kurs. Sen vet jag att det inte är så lätt om man känner sig stressad, men någonstans har man ju tagit beslutet att gå den här kursen och då är det bättre att göra det fullt ut.
Vad tycker du är bäst; digitala eller fysiska utbildningar?
– Jag tror att man får ut mer om man kan närvara fysiskt på en utbildning. Det är lättare att ställa följdfrågor till föreläsaren och knyta kontakter med de andra deltagarna. Jag tror också att man efteråt minns kunskapen bättre om man kan knyta den till ett fysiskt tillfälle. Men ibland är det ju inte möjligt att komma iväg fysiskt och resvägen kanske är lång och kostsam, därför har vi börjat erbjuda allt fler kurser som hybrider och det fungerar förvånansvärt bra.
– Som föreläsare är det ganska krävande och mycket teknik att hålla koll på men våra deltagare har verkligen uppskattat valmöjligheten, för många hade det inte varit möjligt att gå kursen alls om vi inte erbjöd den digitalt så det formatet tror jag är här för att stanna. Vi kursledare får helt enkelt bli så bra som möjligt på att hantera det.
Hur ska man som medarbetare agera för att kunna gå en utbildning?
– Motivera för din chef varför du behöver gå en viss utbildning och vilken nytta du kommer att ha av det i ditt dagliga arbete. Våra deltagare är ofta lyriska över allt de fått med sig efter en kurs eller en nätverksträff. Särskilt om man är ny på jobbet kan det vara viktigt att bredda sin kunskap och sitt nätverk i branschen. Se det som en investering i dig själv!
Av: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se