Akademiska Hus ser till att få en mer hållbar lokalanvändning genom digitalisering och lokaldelning. Lösningen på den flexibla affärsmodellen heter co-working-platser.
Co-working innebär arbetsplatser där företag och individer kan mötas över företagsgränserna.
Vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm öppnar Akademiska Hus, i samarbete med THINGS, en flexibel mötes- och arbetsplats för företag och startups inom deep tech-sektorn.
Lokalerna består av cirka 1500 kvadratmeter yta för co-working, workshop, eventyta och lounge, samt ytterligare 400 kvadratmeter till så kallad makerspace. Det sistnämnda är en kreativ mötesplats som ska inspirera till nya idéer och praktisk problemlösning med hjälp av traditionella verktyg såväl som med modern digital teknik.
Här kan företag, verksamheter och människor med olika bakgrund hyra in sig för den tid de behöver och få tillgång till tjänster och fysiska miljöer utifrån sina specifika behov. Lokalerna erbjuds företag som är medlemmar i THINGS och startup-företag som samarbetar med dessa.
Varför väljer Akademiska Hus att erbjuda co-working-platser i sina lokaler?
– Som ett av Sveriges största fastighetsbolag behöver vi utforska mer flexibla affärsmodeller. Möjligheten att med hjälp av digitalisering och lokaldelning realisera en mer hållbar lokalanvändning spelar stor roll för oss, samtidigt som vi ser en ökad efterfrågan på attraktiva samverkansmiljöer, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling vid Akademiska Hus.
Hur har ni utformat lokalerna och servicen runt omkring?
– I A Working Lab erbjuder vi rum för alla möten, fysiska, digitala och hybrider. Dessutom med smidig digital access genom digitala nycklar och bokning online. Miljöerna är utformade så att möten kan uppstå. Nyckelfaktorer för att få till det är att vi även erbjuder service, såsom kaffe, wifi och värdskap.
Vilka andra finesser finns?
– Vi testar ny teknik för till exempel närvaromätning och digital access (Accessy) som vi tror kommer vara viktiga verktyg för oss i många miljöer framöver.
Hur får man access till lokalerna?
– Vi har skapat A Working Lab för att utforska flexibla avtal där du som medlem kan nyttja miljöerna den tid du behöver och få tillgång till tjänster utifrån behov. Som medlem har du tillgång till miljöerna under kontorstid men även under kvällar och helger. Du blir dessutom del av både ett lokalt och nationellt community och får därigenom möjlighet att arbeta på andra campus och platser i landet där A Working Lab finns, säger Ulf Däversjö.
Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se
Fakta A Working Lab
A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept för co-working.Genom att erbjuda tjänster skapas förutsättningar för nya sätt att forska, jobba och studera.
Under hösten 2019 öppnade A Working Lab – Johanneberg Science Park vid Chalmers i Göteborg följt av Universum i Umeå och, under våren 2020, Innomedicum på Campus Solna.
Som medlem kan man till exempel jobba på A Working Lab i Umeå en dag även om man i vanliga fall har sin arbetsplats i Stockholm.
Fakta THINGS
THINGS grundades 2014 för att hjälpa innovativa lösningar från techbolag att skala upp genom samarbete med storföretag. Man har utvecklat en community av ca 100 medlemsföretag inom Deep Tech, med fokus på industri, infrastruktur, utilities, och mobilitet.
Exempel på medlemsbolag är Assa Abloy, Husqvarna, Akademiska Hus, SAAB, Scania, Gränges, Hitachi Power Grids, Herenco, Deutsche Telekom, HTEC Group.