Vi är i en bransch som kan göra väldigt stor skillnad

Som ny Nordenchef för Newsecs förvaltningsverksamhet verkar Eric Johansson genom att göra andra framgångsrika. Det bästa med jobbet är att bygga bra team och lösa problem. En av utmaningarna är hållbarhetsfrågorna – där branschen kan göra stor skillnad.

När Eric Johansson tog sig an jobbet som Nordenchef för Newsecs förvaltningsverksamhet, i maj 2022, sa han att han ville utmana bilden av vad fastighetsförvaltning kan vara. Det tycker han att Newsec har gjort, inom två områden.

– Dels inom digitalisering. Där har vi byggt en plattform som gör att vi på ett helt nytt sätt kan arbeta tillsammans med våra kunder. Vi hade en mer traditionell förvaltning tidigare. Nu har vi ett öppet gränssnitt mellan oss och kunden där vi kan få olika typer av rapporter och beslutsstöd på ett helt annorlunda sätt än tidigare. Det blir mer effektivt och är verkligen 2.0 av fastighetsförvaltning.

– Den andra delen är inom hållbarhet. Vi har som bolag satt väldigt höga ambitioner på att faktiskt vara med och bidra i hela fastighetsbranschen och hjälpa fastighetsägare att bli mer hållbara.

Branschen kan göra stor skillnad
Eric Johansson säger att det arbetet påbörjades för något år sedan men att det nu har accelererat, speciellt i samband med högre energipriser.

– Vi befinner oss i en bransch där vi kan göra väldigt stor skillnad. Fastighetsbranschen står ju för en stor del av alla koldioxidutsläpp globalt och kan vi vara med och påverka så att man helt enkelt släpper ut mindre, så har vi väldigt stor massa att jobba med.

Just hållbarhet är den viktigaste frågan inom förvaltningsbranschen, enligt Johansson, och med stora ytor att förvalta kan man påverka mer – inte bara i Sverige. Newsec erbjuder förvaltningstjänster i Norden och Baltikum, i totalt sju länder och man förvaltar 50 miljoner kvadratmeter.

Större marknad ökar digital spridning
Eric Johansson är chef för PAM (Property Asset Management) i Sverige, Norden och Baltikum och genom samarbete med andra parallella chefer i ledningsgruppen så ser man till att företagets innovationer och digitala funktioner kan spridas.

– Vi satsar mycket på proptech. Vi kan öka takten genom att vi har mer samarbete mellan länderna än vad vi hade tidigare. Det innebär att vi får både en större kontaktyta mot marknaden och en större avsättning för idéer. Det är kul att kunna göra skillnad med ny teknik och på ett nytt sätt. Det tycker jag är riktigt spännande, säger han.

Stödjer kunderna i deras hållbarhetsarbete
För att förvalta hållbart behöver man få med sig sina kunder och Eric Johansson konstaterar att hållbarhetsmålen sätts utifrån varje specifik kund. En del av dem har kommit långt i sitt hållbarhetsarbete medan andra kortare. Där kan företaget hjälpa till, genom att visa vägen.

– Ja, jag hoppas verkligen att vi kan vara med och pusha dem i rätt riktning. Med nya digitala tjänster kan man utmana sig själv och jämföra sina byggnader mot andra och på så sätt kanske våga lite mer. Om fastighet A har kommit så här långt, varför kan vi inte göra det i B och C också?

Att kunderna har kommit olika långt med sina hållbara ambitioner kan vara lika tillfredställande, enligt Eric Johansson.

– Det är kul att ge sig på ett lätt problem som snabbt kan åstadkomma resultat. Men ibland är det roligare med ett svårt problem. Utmaningen blir större med de kunder som har kommit långt. Där kan lösningen på problemet göra att man får större insikter.

Problemlösartyp
Intresset för teknik och innovationer har alltid legat för Eric Johansson. Han valde civilingenjörsutbildning med produktionsinriktning på KTH och har även en examen från Handelshögskolan i Stockholm.

– När man löser ett problem på ett nytt sätt som kanske är både snabbare och effektivare och bättre på alla sätt, då är det någon form av innovation man har infört i verksamheten. Det är jättespännande och jag är en problemlösartyp där jag tycker om att hitta affärsmässiga lösningar.

Social hållbarhet lika viktig
Men hållbar förvaltning handlar inte bara om energi och minskade utsläpp. Enligt Eric Johansson vill Newsec ha ett helhetsperspektiv.

– Det är rätt lätt att bara ge sig på energidelen men jag tycker att man måste se till andra delar, speciellt också den sociala sidan. Där har vi sedan några åt tillbaka någonting som heter Newsec Academy där vi tar in personer som vill in i fastighetsbranschen och kanske i vissa fall står en liten bit ifrån arbetsmarknaden.

Tillsammans med externt företag har man satt samman en utbildning för framtida fastighetstekniker och drifttekniker. Det är ett exempel på hur man i praktiken tar stort samhällsansvar enligt Eric Johansson.

Från maskiner till fastigheter
Sin egen utbildning skaffade han sig, som sagt, på KTH och därefter arbetade han som Managementkonsult med olika typer av strategi- och turn around-projekt. Han jobbade även tio år inom facility management och fick på så sätt större intresse för fastigheter. Så småningom rekryterades han av Stronghold till Newsec Technical Services som vd och senare även för Newsec PAM Sverige.

– Vi är mycket nöjda med tillväxten där vi gått från cirka 400 miljoner i Newsec PAM Sverige och omsätter nu ungefär en miljard efter fin organisk tillväxt, förvärv av bolag och integration av Newsec Technical Services.

Bygga framgångsrika team
Hans roll i det hela var att gå in och bygga ett vinnande team där vi tillsammans med kunden löser deras problem.

– Att stå inför någon form av utmaning och ett problem man måste lösa och så löser man det genom att formulera en plan och dessutom lyckas man attrahera ett antal imponerande människor som tror på den här planen och tar sig an ett antal roller så att det lyckas. Det ger en jättestor tillfredsställelse, säger han och uttrycker med emfas att det roligaste med hans jobb är att just bygga framgångsrika team.

Ödmjuk inför ledarskapet
Här kopplar vi ihop hans ungdomsår i Visbys hockeylag med hans arbete idag. Då, liksom nu, är han en teamplayer som trivs bäst i lagsammanhang och han ser med respekt på ledarskap.

– Ju längre jag kommer i min karriär, desto större ödmjukhet har jag fått inför själva ledarskapet. Jag känner vördnad inför uppgiften att leda andra och tänker lite som en idrottsledare. Man sätter samman ett lag, ser utmaningar och utmanar gruppen att prestera.

Hans filosofi är att alla passar för en viss uppgift. Han gillar att se hur individer i en viss miljö kan växa och ta sig an större och svårare utmaningar – och klara av dem. När det inte fungerar får han som ledare ta ett steg tillbaka och se hur man kan lägga pusslet på ett lite annorlunda sätt och hitta rätt utmaningar för rätt person, enligt honom.

Ryck inte i gräset
Hans förmåga att bygga välfungerande grupper har tydligen gett resultat. Newsec slår rekord och har god tillväxt. Han säger att mycket av hans jobb är att arbete via andra. Det han tar åt sig äran av är att hitta duktiga personer som trivs väldigt bra tillsammans. Han är en del av gruppen och tror att hans medarbetare möjligen tycker att han själv är lite otålig som person.

– Jag vill att saker och ting ska hända fort, så jag kanske sätter för utmanande tidplaner eller förvänta mig att saker och ting ska gå snabbare än vad de gör. Men jag har också insett att bara för att man rycker i gräset, så växer det inte fortare, säger Eric Johansson insiktsfullt.

Tävlingsmänniska
Hans drivkraft är att vara en problemlösare i botten, men han är också lite av en tävlingsmänniska. Han motiveras av att ta verksamheten till nya högre nivåer och blir inspirerad av det. Just nu är Newsec inne i en femårsplan där man har samlat fem olika divisioner under samma paraply, där PAM ingår som en del. Man vill fortsätta ”bygga volym” och öka tillväxten.

– Jag tycker att det är superspännande plan och det är roligt att få vara med på resan. Det ska bli kul att få fortsätta jobba med planen och hela tiden checka av mot den, hur saker går.

Vad gör du om fem år, när planen är i hamn
– Jag blickar nog tillbaka någon sekund på det gamla och på det vi åstadkommit och tänker att det ”här var en väldigt spännande resa”. Men sen är jag säkert inne på en ny plan tillsammans med Newsec. Då är det bara att se framåt.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Eric Johansson

Ålder: Fyller 49 i år
Uppväxt: I Visby, på Gotland
Yrkeserfarenhet: Managementkonsult på Accenture, därefter 10 år inom Facility Management, kom till Newsec 2018, först som vd för Technical Services, därefter Vd på svenska sidan av PAM, sedan maj 2022 även Nordenchef för PAM. Partner i Stronghold Invest. Eric sitter även i styrelsen för Kinnarps.
Familj: Fru och tre barn, två pojkar på 10 och 12 år och en flicka på 14 år.
Bor: I Mälarhöjden i villa.
Fritidsintressen: Är väldigt båtintresserad. Har examen som fartygsbefäl och även maskinbefäl. Har en fastighet i skärgården som han kör lugnt och säkert till.
Dold talang: Kör rib-båt kommersiellt för ett bolag.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega