Hållbarhet är affären – inte ett sidospår


För Simon Iaffa Nylén, hållbarhetschef på Fastighets AB Regio, är det självklart att hållbarhetsarbetet inte kan leva ett eget liv vid sidan av verksamheten. Det måste vara en integrerad del av affärsmodellen – från strategi och styrning till kunddialog och lönsamhet.

– Hållbarhet är inte en separat gren i verksamheten. Det är ett sätt att skapa värde och minska risker, säger han.

Regio, som ägs av Tredje AP-fonden, har ett långsiktigt perspektiv där hållbarhet kopplas till tillgångens värde över tid – både ur risk- och affärsperspektiv. Det handlar om att kunna visa för ägare, banker och hyresgäster att man erbjuder framtidssäkra fastigheter.

Hållbarhetsmål per kvm
Sedan flera år tillbaka har Regio ett tydligt fokus på att reducera verksamhetens klimatpåverkan, där några av de största utsläppen finns i materialanvändning vid hyresgästanpassningar och i hyresgästernas elanvändning. Genom att mäta och analysera data från genomförda hyresgästanpassningar har Simon och hans team identifierat vilka material som påverkar klimatet mest – till exempel textilmatta, gipsskivor och stålreglar – och utvecklat strategier samt satt mål per kvadratmeter för att successivt minska utsläppen.

– Vi bygger inte så mycket nytt, så våra största utsläpp finns i det vi gör varje dag. Därför jobbar vi nu med att föra in klimatmål i projektstyrningen och höja kompetensen hos projektledarna, säger han.

Återbruk kräver nytänkande och samverkan
En vanlig missuppfattning är att återbruk alltid är dyrare. Simon nyanserar bilden.

– Det är inte alltid dyrare. För vissa material och återbruksstrategier är det rentav billigare. Vi slipade ett befintligt golv i ett projekt, vilket kostade 110 kronor per kvadratmeter jämfört med 550 kronor för nytt. Men det kräver mer tid och ett nytt tankesätt – och tid är ju pengar, säger han. Samtidigt är slipning av golv inget innovativt och nytänkande, men något som tidigare förbisetts då projekten prioriterat nya material när en lokalanpassning genomförs, avslutar han.

Det handlar alltså mindre om själva materialkostnaden och mer om att man behöver förändra invanda processer. I dag kräver återbruk oftast mer planering, samordning och logistik – något som Simon menar kräver både nytänkande och samarbete i värdekedjan.

– För att återbruk ska fungera måste vi bland annat veta vilka material som blir tillgängliga, när de blir det och var de behövs. Det kräver en annan typ av samverkan och arbetssätt i projekten än vi är vana vid.

Hyresgästen som klimatpartner
Ett annat viktigt fokusområde är hyresgästernas elanvändning, som även den bokas in i fastighetsägarens klimatbokslut. Här ser Simon stor potential för ökad samverkan.

– För att hårdra det så har man tidigare i branschen nästan undvikit kontakt med hyresgästen, av rädsla för klagomål eller uppsägningar. Nu måste vi börja se dialogen som en del av klimatstrategin. Det kan handla om att byta armaturer, erbjuda smart styrning, sälja solel eller jobba med beteenden.

Simon betonar vikten av att förstå vilken typ av verksamheter som förbrukar mest el – till exempel livsmedelsbutiker, hotell och restauranger – för att kunna rikta insatserna på rätt sätt.

– Vi jobbar nu med att ta fram specifika strategier för våra mest elintensiva hyresgäster. Det ska vara datadrivet och konkret – inte fluff.

Hållbarhet som riskreducering
Simon påpekar också att hållbarhet handlar om att hantera framtida risker – inte minst i ett läge där extremväder, geopolitisk oro och sociala utmaningar påverkar både fastighetsvärden och samhället i stort.

– Det är som med brandskydd. Hyresgästerna förutsätter att vi har koll på det. På samma sätt måste vi förutse och förebygga klimatrelaterade risker, för att minimera skador och påverkan på våra hyresgästers verksamheter.

Han efterlyser samtidigt bättre samverkan mellan stat, kommun och näringsliv kring klimatanpassning.

– Generellt sett ligger branschen efter inom klimatanpassning. Det är inte lika säljande som till exempel solceller och AI-styrning av energianvändning. Men där vi befinner oss nu – med en global uppvärmning på över 1,5 grader jämfört med förindustriell tid – kommer klimatanpassning av våra fastigheter vara avgörande för att behålla hyresgäster, erhålla finansiering och säkra avkastningen på lång sikt.

Fyra tips från Simon
Simon Iaffa Nylén ger fyra konkreta tips till andra som vill ta hållbarhetsarbetet till nästa nivå:

  • Koppla hållbarhet till affären – Det måste vara integrerat i affärsmodellen, inte en extern rapport eller symbolisk insats.
  • Börja med det mest väsentliga – Gör en dubbel väsentlighetsanalys för att identifiera frågor med störst påverkan på din affär
  • Jobba datadrivet – Mät, följ upp och basera beslut på empiri – det bygger trovärdighet och träffsäkerhet i strategiutveckling
  • Involvera hela organisationen – Från fastighetsskötare till ledning. Stolthet och förståelse skapar genomslag.

Text: Thomas Hallberg
thomas.hallberg@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega