Vi planerar byta maskiner i tvättstugan, vad ska vi tänka på?

Experten Roland Jonsson ger råd kring energianvändningen i tvättstugan. Börja med att mäta el och vatten för att göra tvättstugeupprustningen till en lönsam aktivitet – i stället för ett rent helvete.

I Sverige finns cirka 117 000 tvättstugor varav 93 000 stycken i bostadsrättsföreningar.  Hållbarhetsmässigt är en gemensam tvättstuga att föredra – istället för att varje lägenhet har egna maskiner. Visst är det bekvämt med en egen tvättpelare som man råder över själv, men det finns baksidor också. Risken för vattenskador ökar och livslängden på avloppsledningarna förkortas, på grund av mer kemikalier.

Maskinerna i gemensamma tvättstugor är gjorda för att användas mycket och länge. En vanlig uppställning i sådana utrymmen är två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Denna uppsättning brukar räcka till 40 lägenheter. Det är alltså fyra maskiner i stället för 80 stycken (tvättmaskin och torktumlare) om varje lägenhet hade sin egen utrustning.

Det är hållbarhet i sig.

Läs av el och vatten
Vad ska man då tänka på om man ska uppdatera tvättstugan i ett flerfamiljshus?

Jag tycker att man skall börja med att montera upp elmätare till all el i tvättstugan samt montera vattenmätare på kall- och varmvatten. Fördelen är att man vid kalkylering på lönsamhet vid byte av maskinpark kan se vad tvättstugan verkligen använder i energi och vatten.

Ytterligare en fördel är att när man energideklarerar huset så skall tvättstugans energianvändning inte räknas med. Det kan till och med bli så att deklarationen blir en klass bättre, tack vare detta.

Lägg energi på effekten
Viktigt, när det gäller val av ny utrustning, är inte bara energianvändningen utan också maskinernas effekt.

Om tvättmaskinen är kallvattenansluten ökar eleffektuttaget jämfört med om den är ansluten till varmvatten.

Tänk även på att centrifugeringshastighet och varvtal är viktiga faktorer eftersom ett högre varvtal ger torrare tvätt och därmed minskar energiåtgången till att torka tvätten. Detta blir viktigt nu när elnätsägarna ska köra med effektmätning med 15 minuters intervall.

Maskinernas kapacitet i kilogram är också viktig. Hur stor är en vanlig tvätthög? Vid test som utförts såg man att den låg på 2,7 kg. Då inser man att en vanlig 6 kg-maskin är mer än 50% för stor.

Så, när ni tittar på val av utrustning bör ni ställa frågan till leverantörerna hur mycket energi och effekt som en normal tvättprocess behöver. Har man energimätning på tvättstugan så kan man köra en testrunda med specificerade tvätthögar. Då får man ett kvitto på hur verkligheten är, jämfört med det som har lovats. Alla seriösa tillverkare har järnkoll på detta och man måste lägga lite energi på effekten…

När man byter ut maskinparken då kan man även passa på att se över belysningen för att ytterligare spara energi. Byt till moderna LED-lampor. Se även till att anpassa ventilation och värme till tvättstugans nya maskinpark.

Stöd för upphandling
Jag har varit med och gjort tester och tagit fram hjälp och stöd kring funktionsupphandling av tvättstugan.

Läs gärna mer om det på BeBo´s hemsida. Rapporterna är inte helt nya men är än mer aktuella nu, tack vare de nya effekttarifferna.

Solceller eller ny tvättstuga – vad är bäst?
En intressant jämförelse jag också har gjort är om man skall köpa solceller eller renovera tvättstugan – för att spara energi och pengar.

En ny el- och effektsnål tvättstuga spar mycket pengar under vinterns kalla och mörka dagar när energipriserna är höga. Solcellerna däremot levererar sin största mängd el när det är ljust på sommaren och elen är billigare. Så en sparad kWh el är mer värd än en tillförd, enligt mig.

Slutligen, gör tvättstugeupprustningen till en lönsam aktivitet i stället för ett rent helvete.

Roland Jonsson
Energiexpert

Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega