I juni lämnar Mona Finnström jobbet som vd för Fastigo efter 13 framgångsrika år. Då ska hon skaffa hund, bli ordförande för Förvaltarforum och kanske starta en konsultfirma med en kompis.
– Jag har stormtrivts i fastighetsbranschen och kommer att sakna alla trevliga människor.
Redan när Mona för 23 år sedan klev in som personalchef på Svenska Bostäder kände hon att hon hamnat helt rätt, att hon var dedikerad till fastighetsbranschen.
– Det måste vara nåt som är större än själva jobbet vi gör, säger hon. Har man väl fått in en fot så är det väldigt få som lämnar.
Tvekade att ta jobbet
När hon tio år senare blev erbjuden jobbet som vd för branschens arbetsgivarorganisation var hon först inte intresserad, såg framför sig mängder av förhandlingar och kollektivavtalsjobb. Men när styrelsen förklarade att hon skulle ha en friare och mer utåtriktad roll tackade hon ja. Och på den vägen har det varit.
Mest nöjd med sina 13 år är hon att hon lyckats föra upp frågan om kompetensförsörjning på agendan, när ingen annan pratade om det.
– Många ansåg i början att svårigheter med att rekrytera inte gällde dem. Men efter några år kom de tillbaka och gav mig rätt och erkände att de saknade vissa kompetenser. Efter det har fler och fler vittnat om svårigheten att rekrytera. Det har ju inget att göra med att man skulle vara en dålig arbetsgivare, utan att det saknas folk. Vi har haft en hög medelålder och fortsätter att ha det, det är många som lämnar och det behövs tillskott av ny kompetens till bland annat digitalisering och hållbarhetsarbetet.
– Tillsammans med Almega och de fackliga parterna lyckades Fastigo bilda Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) för tio år sedan. FU gör ett viktigt jobb för den framtida kompetensförsörjningen.
– Det är det som jag tycker själv att jag gjort bäst för branschen, lyft dessa frågor på ledningens agenda som en strategisk fråga, säger Mona.
Medlemsfokus i allt
Hon hoppas också att det upplevts som att hon haft ett medlemsfokus i allt hon gjort.
– Jag tycker att de kollektivavtal jag har varit med att sluta har blivit ännu mer branschanpassade än tidigare. Branschen är ju väldigt komplex, den består av flera olika näringspolitiska organisationer och flera arbetsgivarorganisationer. Och när det gäller arbetsgivarsidan var det ingen som riktigt tagit greppet, men det kunde vi göra på Fastigo.
HR-huset
Nöjd är hon också med bildandet av dotterbolaget HR-huset, som bland annat hjälper medlemsbolagen med löneadministration och lönekartläggningar och hyr ut HR-chefer. Och att hon slimmat organisationen och i dag ligger i framkant med it- och digitalisering.
Jag är också stolt över att vi har vuxit. När jag började hade våra medlemsbolag 18 000 anställda och i dag är det 23 000, på cirka tusen medlemsföretag.
Roligast alla möten med branschen
Roligast har varit att träffa branschen och medlemsföretagen.
– Tack och lov har jag en jätteduktig organisation som kan kollektivavtal och förhandling, vår core-business. Så jag har kunnat ägna mig åt sånt som branschen saknade, vara en talesperson för kompetensförsörjning, arbetsmiljöfrågor, jämställdhet och mångfald.
– Branschen ska vara stolt över att vi är en väldigt jämställd bransch.
Jobbigast har varit hotet från Sveriges Kommuner och Regioner som i början av 2010-talet ville att alla allmännyttiga bolag skulle ingå i deras arbetsgivarorganisation Sobona.
– Bolagen ville inte byta men några tvingades lämna oss på grund av direkta ägardirektiv. Men det har också varit bolag som kommit tillbaka till oss. Nu har det varit tyst om kraven ett tag. Sobona är så stort, fastighetsbranschen behöver sin egen arbetsgivarorganisation.
Branschens största utmaningar
Mona Finnström ser fortfarande kompetensförsörjningen som en av branschens absolut största utmaningar.
– Branschen är jättebra på att behålla och utveckla sina medarbetare men inte att hitta de nya talangerna. Vi måste bli bättre på att visa upp vår fantastiska bransch och kunna maknadsföra kritiska befattningar som drifttekniker och byggprojektledare, där har vi särskilt svårt att rekrytera. Med fler kandidater att välja bland kan vi erbjuda rimliga löner och anställningsvillkor, och inte som i dag när vi bjuder över varandra. Men det är positivt att vi aldrig tidigare haft så många fastighetsbolag på topplistorna över bästa arbetsplatserna.
Bättre överlämningar
En annan utmaning är att få till en bättre överlämning från bygg till förvaltningen vid nybyggnad.
– Det finns mycket gott att hämta från byggsidan, inte minst vad gäller system- och hållbarhetsfrågor, som kräver en bättre överlämning när man går in i förvaltningsfasen. Förvaltningssidan måste bli bättre på att tala om vad man vill ha för att underlätta när man går in i ett förvaltningsskede.
– En utmaning är förstås också hur fastighetsägare ska hantera paradigmskiftet som började redan innan pandemin men har förstärkts, förändringar i hur och var vi vill bo och arbeta.
Är god och vill gott
Som ledare har hennes grundinställning varit att människan är god och vill gott och hon gillar den svenska modellen där medarbetare har och tar ett eget ansvar. Målstyrning framför detaljstyrning är en självklarhet. Dessutom drivs hon av en väldig tävlingslust.
– Många gånger ”finns inte” problemen, de ska bara övervinnas och helst snabbt. Jag har nog velat ha förändringar snabbare än vad organisationen många gånger mäktat med. Det har nog inte alltid varit lätt för mina medarbetare, säger Mona.
Vill inte bli trött och dålig chef
Men så för drygt ett år sedan tog bensinen slut. Flera allvarliga sjukdomar och dödsfall på nära håll gjorde att jobbet inte längre kändes lika angeläget.
Hon kände att hon inte längre kunde uppamma energin som behövs för att leda en organisation och ovanpå det kom pandemin som gjorde det ännu svårare.
– Jag kände att jag gick på reservtanken och bestämde mig för att trappa ned i stället för att bli en trött och dålig chef som gör ett uselt jobb. Det känns skönt att kunna gå under så ordnade omständigheter och få lämna över till en ny vd medan jag fortfarande är tillgänglig.
Längtat efter skaffa hund
Hon lämnar sin post den sista juni för att bli pensionär, även om hon inte vill känna sig så.
En av de första aktiviteterna blir att hämta hem sin nya familjemedlem, en italiensk tryffelhund, så kallat lagotto romagnolo, en tik i dagsläget tre veckor.
– Att skaffa hund har länge varit en dröm men jag visste ju inte att alla ville köpa valpar under pandemin. Det finns kanske inte så mycket tryffel i Roslagen men hon kanske kan lära sig att leta kantareller.
Hon har också planer tillsammans med en tidigare kollega att hitta på någon konsultverksamhet i branschen. Och så har hon styrelseuppdrag för SKB, organisationen S:t Lukas, kontorsstyrelse för Handelsbanken samt Förvaltarforum där hon är ny styrelseordförande sedan 1 april. Hon tar gärna fler styrelseuppdrag.
Varför tackade du ja till ordförandeposten i Förvaltarforum?
– Därför att jag tycker Förvaltarforum har gjort ett fantastiskt arbete på kort tid. Ni ger legitimitet och status till ett område som tidigare varit undanskuffat och ni förmedlar kunskap på ett bra sätt. Ert nätverk är ju gigantiskt stort. Och så är ni ett kul gäng, säger Mona.
Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se
Avgående vd för Fastigo
Ålder: 62 år
Bor: Hyreslägenhet på Östermalm och fritidshus i Burvik i Roslagen
Familj: Stor
Karriär: vd Fastigo, personalchef Svenska Bostäder, personalchef Stockholms Hamnar, rekryteringskonsult
Utbildning: Beteendevetare
Fritidsintressen: golf, friluftsliv, djur, kultur, musik, resor, familj och vänner.
Dold talang: ”jag kör bil fort och bra”.