Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Snart startar Riksbyggens nya fastighetsbolag

Unobos nya vd Carl Johan Hansson ser stora utvecklingsmöjligheter.

Riksbyggen överför nu sina bostadsfastigheter till sitt nya fastighetsbolag Unobo. Syftet är att frigöra kapital för att kunna öka produktionen av nya bostäder med 20 procent.

Unobo startar sin verksamhet den 1 januari och Carl-Johan Hansson, idag chef för affärsområde Fastigheter på Riksbyggen, blir vd för nya bolaget.

– Bolagiseringen av vårt fastighetsbestånd är en offensiv plan där vi kan vi dra nytta av de övervärden som finns i vår portfölj genom att under 2021 sprida ägandet till institutionella ägare, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Bolaget är uppkallat efter Riksbyggens första chef – arkitekten, formgivaren och stadsplaneraren Uno Åhrén.

Ökar byggtakten
Riksbyggen bedömer att nyproduktionen kan öka med 20 procent per år i och med att det kooperativa företaget får in kapital när nya institutionella ägare investerar i Unobo.

– Riksbyggens målsättning är att öka nyproduktionen till en nivå om cirka 5 000 bostäder i pågående produktion. Det behöver byggas fler bostäder i Sverige än vad som görs idag och Riksbyggen vill bidra genom en ökad byggtakt och där hållbarhet finns med i alla led, säger Johanna Frelin.

Vid årsskiftet hade Riksbyggen 4 163 bostäder i pågående produktion, både hyres- och bostadsrätter samt kooperativa hyresrätter för äldre.

Utvecklingsmöjligheter
– Jag ser verkligen fram mot det nya uppdraget. Med ett bostadsbestånd på attraktiva orter, stora kassaflöden, fina utvecklingsmöjligheter i beståndet och möjligheten att få köpa nyproduktionen från Riksbyggen redan från början så är Unobo mycket attraktivt för institutionella investerare, säger Carl-Johan Hansson.

Unobos fastighetsbestånd kommer att omfatta cirka 5 000 lägenheter i Linköping, Jönköping, Trelleborg, Helsingborg, Höganäs, Östersund, Skellelfteå och Umeå. Utöver detta ingår knappt 300 lägenheter i pågående nyproduktionsprojekt samt omfattande framtida investeringsmöjligheter i både det befintliga beståndet och planerad nyproduktion.

Behåller förvaltningen
Riksbyggen kommer efter den planerade ägarspridningen att bli minoritetsägare i Unobo AB.

– Ett affärsmässigt samarbete etableras med Riksbyggen som förvaltar fastigheterna och erbjuder Unobo att investera i de hyresrätter som Riksbyggen projektutvecklar, säger Carl-Johan Hansson.

Projektutvecklingen av hyresrätterna kommer att ske i Riksbyggens affärsområde Bostad.

Källa: Riksbyggen

Bli den första att kommentera "Snart startar Riksbyggens nya fastighetsbolag"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega