Klimatsäkra dina hus!

Klimatförändringarna gör att fastighetsägare behöver jobba mer aktivt med att skydda sina hus mot översvämningar, värme, stormar och ras. Försäkringsbolag blir allt mindre benägna att försäkra byggnader i områden som ofta översvämmas.

Fastighetsägare har ett ansvar att skydda sina fastigheter och vidta förebyggande åtgärder.

Klimatförändringarna i form av allt häftigare regn och kraftigare värmeböljor ställer nya krav. Därför inleder organisationen Fastighetsägarna nu en riksomfattande informationskampanj om hur man bör förebygga skador och har också uppdaterat rapporten Klimatsäkra din fastighet.

Riskerar bli utan försäkring
Vid ett första informationsseminarium i Stockholm varnade Staffan Moberg från Svensk Försäkring för att det kommer bli svårare att försäkra fastigheter i utsatta lägen.

– En grund för försäkring är att en skada ska vara oförutsedd. Försäkringsbolagen kommer vägra försäkringar till exempel till fastigheter som varje år utsätts för översvämningar. Sådana diskussioner förs redan för områden på Västkusten, sa Staffan Moberg.

Arbeta förebyggande
Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna betonade att klimatförändringar är en risk och ett reellt hot mot fastighetsföretagandets långsiktighet.

– Fastighetsföretag behöver därför arbeta förebyggande, långsiktigt och strategiskt med sitt klimatarbete, säger Rikard Silverfur. Det kostar oftast betydligt mer att återställa efter en skada än att förebygga den.

Klimatanpassningsåtgärder
Fastighetsägarna har bland annat tagit fram en guide för hur man kan arbeta systematiskt för att klimatsäkra sina byggnader. Det handlar om att kartlägga risker, identifiera kritiska fastigheter samt identifiera och vidta åtgärder.

– Förutom att bygga rätt och på rätt ställe gäller det också att ha som regel att identifiera och genomföra klimatanpassningsåtgärder vid renovering, underhåll, energieffektivisering och ombyggnad, säger Rikard Silverfur.

Fem viktiga tips
Han delade också med sig av fem måste-tips:

  • Se till att avrinningen från byggnaden är god
  • Installera backventiler i källare
  • Planera för svalka vid värmeböljor
  • Ha beredskap vid bortfall av el med mera
  • Se över snö- och takskottningsberedskap.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega