
I samband med att Hans Wallenstam tog över VD-rollen drabbades bolaget av den värsta krisen i ”mannaminne”. Vad hände under och efter den brutala tiden? Det som idag präglar bolaget är nytt affärsområde, leverantörskontroller och stort fokus på förvaltningen.
Det var inte helt självklart för Hans Wallenstam att börja på familjeföretaget Wallenstam efter studierna på Handelshögskolan i Göteborg. Fastighetsbolaget hade startats av hans far Lennart och Hans hade vuxit upp i en fastighetsfamilj.
– Min far var ganska auktoritär, både som ledare och far, så jag tänkte länge att jag aldrig skulle börja på företaget, berättar Hans Wallenstam när han sitter avslappnad i en fåtölj i det spatiösa, ljusa kontorsrummet med stuckatur i taket och konst på väggarna.
Viktigt med eget ansvarområde
Men efter sina studier fick Hans jobb på annat håll och då bad hans far honom att ändå ge Wallenstam en chans. Hans tre äldre systrar hade inte visat intresse och fadern såg en möjlighet i sladdbarnet Hans. När han så tackade ja vad Hans noga med att han inte skulle bli faderns assistent – han ville ha ett eget ansvarsområde. Rollen blev finanschef, som fadern hade skött innan.
Så småningom blev Hans ansvarig för företagets Göteborgsdel och 1991 var han mogen att ta över VD-posten. Men i samband med det hamnade företaget i den värsta krisen ”i mannaminne”.
– Vi var då 13 noterade bolag från Västkusten på börsen – 12 gick i konkurs. Vår aktiekurs gick från 220 till 7 och vi hade som lägst 2% soliditet. Vi klarade oss genom att vi hade goda relationer med våra kreditgivare, berättar Hans Wallenstam.
Brutal tid
Han beskriver den tiden som brutal och Wallenstam som bolag slutade med all byggnation och blev extremt kostnadsmedvetna i sin förvaltning. Det var en balansgång mellan kundnytta och kostnadseffektivitet. Man slimmade administrationen så att varje förvaltare fick ta hand om många fler fastigheter och se till att de blev omhändertagna så att de lockade hyresgästerna. Varje dag var en utmaning, att klara sig fram till kvällen.
1991 sattes en affärsplan som sträckte sig fem år framåt och den dag -96, när de äntligen gick plus var väldigt stor, beskriver Hans Wallenstam med glädje i rösten.
Samtidigt berättar han att den andan som bildades mellan de åren fortfarande präglar kulturen i företaget Wallenstam.
– Vi har en extremt lojal personal som jobbar länge hos oss, strävar framåt och skapar sammanhållning. Den kulturen får man kanske tack vare att man upplever tuffa tider.
Pixbo är kulturbärare
Den interna kulturen är också påverkad av hur bolagsstrukturen ser ut hos Wallenstam. Man är ett börsnoterat marknadsbolag och samtidigt ett familjeföretag, vilket leder till ”extremt korta beslutsvägar och familjär känsla i kombination med att man drivs av förändring och effektivitet”, enligt Hans Wallenstams ord.
Han värnar om det egna bolagets kultur och känner också starkt för den positiva kultur som finns i ett helt annat sammanhang. Familjen bosatte sig nämligen i Pixbo, där innebandylaget med samma namn finns. Genom åren har Hans engagerat sig som tränare till alla sina fyra döttrars lag. Faktum är att Wallenstam sponsrar laget och i 20 år hette det till och med Pixbo Wallenstam.
– I innebandy finns det inte en massa pengar, det är lagen som styr och man gör det av lagsammanhållning och eget intresse. Pixbo Wallenstam är en kulturbärare och har fostrat många bra individer. Flera av dem jobbar nu inom bolaget, säger Hans Wallenstam nöjt.
Helt andra krav på en VD idag
Att även ha sitt eget namn i bolagsnamnet och i loggan har sina sidor, enligt Hans Wallenstam. Genom åren har arbetet som VD förändrats och blivit med massmedialt, med TV, filmer och sociala medier. Han säger att det är viktigt hur omvärlden uppfattar företaget i dessa kanaler.
– Man kan ju inte vara för introvert. Det ställs andra krav på en VD idag än det gjorde när jag började. Jag är bekväm i den rollen men jag önskar att fler får chansen att stå på scen. Mitt jobb är väldigt personanknutet med det är absolut inte en person som gör bolaget – det är ju vi alla som grupp.
”Gör dig själv anställningsbar”
En fråga som engagerar honom är digitaliseringen av fastighetsbranschen. Det är en nödvändighet för att inte stanna i sin förmåga att utveckla sig. Han försöker stödja och pusha bolaget åt det hållet med skämtar samtidigt om att han som snart är äldst i företaget nog har mest utmaningar kring den frågan. Men han ser att även andra kan ha det svårt med ny teknik och nya verktyg.
– Att kunna nyttja all information som kommer via AI och göra uppföljningar i gamla och nya system kan vara en utmaning. Särskilt som man är van att arbeta traditionellt med förvaltning. Men det handlar om ledarskap; att visa vägen och stimulera till att nyttja redskapen.
Han berättar att Wallenstam gör utbildningsinsatser men att det också ligger på individen själv att vara öppen.
– Det finns en skyldighet att som arbetsgivare ge utveckling. Men det är också en skyldighet av den anställde att hålla sig anställningsbar. Ska jag vara attraktiv i mitt jobb gäller det att jag hänger med.
Utökar med ett nytt affärsområde
Ett annat ämne som engagerar Hans Wallenstam är hur bolaget utvecklar platserna mellan sina fastigheter. Förvaltningsfastigheternas värde uppgår till 68 Mdr kronor enligt senaste delårsrapporten och i beståndet ingår en stor del nyproduktioner. Wallenstam bygger och äger fastigheter i kluster och kan därför bidra till miljöerna i sin helhet så att de blir trygga och spännande att bo eller arbeta på.
Vid årsskiftet gjorde Wallenstam ett stort förvärv av den femte Skrapan vid Sergels Torg i Stockholm. Att utöka till ytterligare ett affärsområde, kommersiella fastigheter i cityläge, var en milstolpe som länge funnits på agendan.
– Wallenstam är ett ganska lättföljt bolag genom att vi inte gör några större utsvävningar. Men vi har väntat i tio år på det rätta läget, nu kom det och det kändes helt naturligt. Vi kommer att fortsätta försöka öka innehavet i CBD (Central Business District) i Stockholm framöver.
Kontrollerar sina leverantörer
Eftersom Wallenstam är både ett byggande och förvaltande bolag ingår upphandling och avtal som en central del. Sedan ett antal år tillbaka gör bolaget bakgrundskontroller av både leverantörer och kunder.
– Utvecklingen i samhället är tråkig och kriminaliteten är inte bara skjutningar på gatan. Den tränger sig in näringsliv, kommuner och finansiella system. Vi försöker bidra till ett förhoppningsvis bättre samhälle genom att kontrollera att de som arbetar för oss eller hyr av oss har vita papper. Vi missar säkert någon, men vi gör så gott vi kan.
Han påstår att de som blir kontrollerade också tycker att det är positivt, genom att de får en ”grön stämpel”, att de är ok. Kontrollerna görs i samarbete med en utomstående part och varje kontroll kostar uppåt 10 000 kronor att genomföra. Det har lett till att Wallenstam väljer att samla ihop och samarbeta med större leverantörer. Dessutom ställer man krav på huvudentreprenören på alla byggen att på samma sätt kontrollera sina underleverantörer.
Egna rundturer i fastigheterna
Även Hans Wallenstam gör sina inspektioner. Han säger att det roligaste som finns – och det han brinner för – är att se alla företagets produkter. Han kliver således runt, oanmäld, och känner in fastigheterna och hur de är skötta.
Det var detta som fick honom att initiera förra året till Förvaltningens år inom företaget. Under sina fastighetsrundturer såg han saker han ville förbättra och tog upp det i ledningsgruppen och sedan kanaliserades det ner.
– Vi producerade 3 000 lägenheter 2024. I en organisation där byggnation är väldigt viktigt, är det lätt att produktionen sätts i centrum och förvaltningen kommer lite efter. Men så får det inte vara, förvaltningen är vår basverksamhet.
Är inte ute efter popularitetspoäng
Man kan ju undra hur medarbetarna upplever att VD:n kommer ut och gör sina rundor utan föranmälan, men Hans Wallenstam känner ingen oro i hur han ska uppfattas.
– Jag är inte ute efter popularitetspoäng. Ibland är jag hård och ibland mjuk. Man följer sitt sätt och kan inte vara någon annan och för mig är det viktigt att vara tydlig, säger han frankt, men framhåller att han ju tycker om harmoni och inte söker konflikter.
– Det handlar om att uppträda på ett respektfullt och ödmjukt sätt inför varandra.
På samma sätt försöker han vara lyhörd och har talat om för sin styrelse att de ska vara ärliga mot honom. Den dagen han blir för gaggig ska de säga ifrån. Men han har även fått en uppmaning av sin ordförande att förbereda bolagsstämman 2050. Då kommer han att vara i samma ålder som affärsmannen Warren Buffet är, när han avgår i slutet av detta år.
– 95 år är en lämplig ålder att sluta på företaget, skämtar han.
Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se
Hans Wallenstam
Ålder: Född 1961, 63 år.
Uppväxt: Uppvuxen i Göteborg och har haft det som sin hemmabas i alla år.
Yrkeserfarenhet: Växte upp i fastighetsfamiljen Wallenstam, som startades av hans far Lennart Wallenstam 1944. Efter studier på Handelshögskolan i Göteborg började Hans som Finanschef på företaget, 1986, och tog över VD-rollen 1991.
Familj: ”Jag är gift och har fyra vuxna döttrar och tre barnbarn. Tre av döttrarna jobbar inom Wallenstam.”
Bor: I radhus i Pixbo.
Fritidsintressen: ”Jag är sportintresserad och försöker röra på mig så mycket som möjligt. Ett nytt intresse är padel. Vi har byggt en egen bana vid sommarstället. Hela familjen spelar tillsammans på somrarna.”
Något som inte så många vet om mig: ”Det skulle kanske vara att jag varit tränare åt mina döttrars olika innebandylag i Pixbo Wallenstam. Jag prioriterade den tiden!”