Partnertext från Stockholm Exergi

Smarta fastigheter ger helhetsgrepp och besparing

Stockholm Exergis koncept Smarta Fastigheter har som ambition att förenkla och optimera energianvändningen för hela fastigheten på ett digitalt och modernt sätt. Där kan förvaltare och fastighetsägare följa värme, elanvändning, elbilsladdning och solceller i fastigheten.

Värmen effektiviseras genom styrning mot en önskad genomsnittlig inomhustemperatur och elanvändningen på fastighetsnivå optimeras med hjälp av en så kallad EnergyHub.
– Optimerad styrning och uppföljning i ett användarvänligt gränssnitt ger möjlighet till både besparingar och välgrundade beslut, säger Mats Bergholtz som hjälper förvaltare som har kunder hos Stockholm Exergi.

Allt fler laddningsbara fordon
Elektrifieringen av Sveriges fordonspark går allt snabbare. Bara i Stockholms län finns det nu drygt 47 500 laddningsbara fordon, enligt sajten Elbilsstatistik.se.
 Den snabba ökningen visar inga tecken på att avta, snarare tvärtom.

Redan 2030 beräknas antalet laddningsbara fordon i Sverige uppgå till 2,5 miljoner, och den största ökningen kommer ske i huvudstaden. Stockholm Exergi, som levererar fjärrvärme till drygt 800 000 invånare i Stockholm, insåg därför att infrastrukturen för laddning av fordonen behöver utökas. Och det rejält.

I hemmet eller på jobbet
– Majoriteten av elbilsladdningen i framtiden kommer att ske i hemmet eller på jobbet. Därför behöver vi hjälpa våra kunder att hjälpa sina boende och kunder med elbilsladdningsmöjligheter på ett smart sätt. En viktig parameter vid större installationer är att använda tillgänglig strömbudget på bästa sätt  med fas- och dynamisk lastbalansering,  fortsätter Mats Bergholtz.

Proaktivitet uppskattas hos en förvaltare
Stockholm Exergis koncept Smarta Fastigheter består av flera fristående tekniska delar som samverkar med varandra för att skapa enkelhet och energieffektivitet för fastigheten. Solceller som installeras på taket producerar el och dimensioneras för att matcha fastighetens egna elförbrukning idag och i framtiden.

EnergyHuben balanserar fastighetens inkommande faser från elnätet och skapar möjligheter till besparingar för kunden i abonnemangskostnader. Man ser även faktabaserat om fastigheten har rätt abonnemang utifrån dess konsumtion.

Med EnergyHuben får kunden full insikt i elanvändningen i fastigheten.

Batterilagring
Genom att man får kontinuerlig uppföljning på elanvändningen i fastigheten kan en eventuell investering i batterilagring vara en tillkommande komponent för att reducera eleffekttoppar under morgon och kväll. Med andra ord möjliggörs en förflyttning från känslomässiga beslut till fakta- och datadrivna investeringsbeslut som framtidssäkrar fastigheten.

Lägg därtill värmestyrning av fjärrvärmen så optimeras fastighetens hela energianvändning av både el och värme i ett samlat digitalt gränssnitt, så kallat Intelligy, som kan följas och styras via mobilen eller datorn.

– Som förvaltare vet man att proaktivitet uppskattas. Genom att man automatiskt får larm om något skulle avvika från de olika installationerna har man som förvaltare möjlighet att agera innan kunden märker att något har hänt eller ännu bättre innan det händer, säger Mats Bergholtz.

Smarta Fastigheter
Vanligtvis börjar Stockholm Exergis kunder med att skaffa en av delarna, till exempel Elbilsladdning, Energy Hub eller Värmestyrning. Sedan kompletterar de i efterhand med de andra samverkande delarna. På Stockholm Exergi tror man starkt på lösningarna.

– Med tanke på den utveckling som sker inom brist på eleffekt, hållbarhet, elektrifiering och digitala lösningar tycker vi det är viktiga beståndsdelar för alla fastigheter i framtiden. Kunderna hjälper sig själva med att skapa en framtidssäkrad, energieffektiv fastighet som skapar besparingar.
– Samtidigt hjälper vi alla till i ett större perspektiv med omställningen mot ett mer hållbart samhälle, samt elektrifieringen av fordonsflottan. Smarta Fastigheter ger förvaltaren ett helhetsgrepp och möjliggör besparingar genom att optimera energianvändningen, säger Mats Bergholtz.

Bli den första att kommentera "Smarta fastigheter ger helhetsgrepp och besparing"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega